La Fiscalia va demanar ahir al Suprem que investigui la diputada de JxCAT Laura Borràs per presumptes irregularitats en l'adjudicació a un amic de 18 contractes per valor de 259.863 euros des de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) entre el 2013 i el 2017, quan ella la dirigia. El mateix dia en què Borràs va ocupar el seu escó al nou Congrés, el fiscal va demanar al Suprem que sol·liciti a la cambra el suplicatori per poder investigar-la pels delictes de prevaricació, malversació, frau i falsedat documental davant els indicis trobats pel Jutjat número 9 de Barcelona, que va remetre una exposició raonada a l'alt tribunal.

La Fiscalia acull la tesi de la jutge i assenyala que Borràs va abusar de la seva funció com a directora de la ILC i «va adjudicar directament o indirectament de manera arbitrària» contractes a Isaías H., un programador informàtic amic seu, «per defraudar» la institució «mitjançant el fraccionament il·legal dels contractes» i la «falsificació de pressupostos».

En el seu informe, el fiscal Javier Zaragoza veu «clars i contundents indicis de simulació documental continuada» per part de Borràs i del seu amic «a fi de dotar d'una suposada transparència i objectivitat» el procés, «encobrint» la decisió d'adjudicar-li tots els contractes a ell i «emmascarant» el seu fraccionament «il·legal» durant diversos anys i en diferents contractes de menys de 18.000 euros per evitar el concurs públic.

La Fiscalia investiga 18 contractes presumptament adjudicats a Isaías H., en els quals l'exconsellera de Cultura, segons el fiscal, «va proposar la contractació, va acordar l'adjudicació, va resoldre aprovar la despesa i va certificar l'execució total o parcial del servei per efectuar el pagament».

La Fiscalia reprodueix correus i converses intervingudes a Isaías H., com una en la qual comenta la seva relació amb ella: «Home clar, però jo amb la Borràs, amb la cap, jo facturo amb la Cooperativa, jo facturo uns trapis per allà» ; «[...] però que jo he de fer un pressupost bo i... o sigui he de fer dos pressupostos bons i quatre de no bons,...»; «[...] el fotut és si la Bor-ràs deixa de ser directora...».

Segons el fiscal, les despeses «autoritzades i aprovades» per Borràs «no obeïen al pagament real i efectiu» dels treballs, sinó a un «continuat acte il·lícit d'enriquiment» a favor d'Isaías (processat en una altra causa per tràfic de drogues i falsificació de moneda), amb qui presumptament pactava el preu dels serveis.