La diputada d'ERC Marta Rosique, la més jove del Congrés i per tant membre de de la mesa d'edat i encarregada de llegir el decret de Constitució de les Corts, va iniciar la seva intervenció a l'hemicicle llegint els noms dels polítics presos independentistes.

Rosique va intervenir en qualitat de secretària de la mesa després de l'obertura de les Corts per part de president de la mesa de més edat, el diputat Agustín Zamarrón Moreno.

La diputada de 23 anys, que vestia una samarreta negra amb la paraula independència representada amb les banderes d'Euskadi, Catalunya i el País Valencià, va començar a anomenar Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Turull i Jordi Sánchez, abans d'iniciar la lectura per ordre alfabètic dels nous diputats electes, la qual cosa va sorprendre l'hemicicle.

Anteriorment havia llegit el decret vinculat a l'obertura de la nova legislatura i després d'uns segons d'estupor els diputats catalans van aplaudir mentre que els de Vox van protestar.

Finalitzada la lectura dels 350 diputats, el president de la mesa d'edat va cridar a l'ordre la diputada d'ERC perquè els noms pronunciats no eren diputats electes. «El motiu de cridar a l'ordre la diputada senyora Marta Rosique té la seva raó en el fet que els noms pronunciats previs al del diputat Ábalos no corresponen a diputats electes», va dir, la qual cosa va provocar els aplaudiments de la majoria de l'hemicicle.