El PSOE i ERC es van comprometre ahir a avançar en la «via política» per resoldre el «conflicte» català, després de la segona reunió dels seus equips negociadors en una setmana, per facilitar una eventual investidura de Pedro Sánchez.

Així ho van expressar els dos partits en un comunicat conjunt (el de la setmana passada, després de la primera reunió negociadora, va ser separadament) en el qual, a més, avançaven que tornaran a reunir-se dimarts, 10 de desembre. En el comunicat, les dues formacions es van reafirmar que hi ha un conflicte polític, que s'ha de resoldre «políticament», i es van comprometre a «avançar en la reflexió per activar la via política» i buscar els instruments necessaris per canalitzar la situació amb Catalunya. En aquesta segona reunió, al Congrés dels Diputats, entre els equips negociadors del PSOE i ERC també es va aprofundir en temes concrets en què es va poder constatar «que hi ha una sensibilitat social compartida pel que fa a drets socials, civils i laborals». De fet en el comunicat del PSOE del 28 de novembre, els socialistes ja introduïen en la negociació assumptes referits al sector de l'automoció i al sector industrial a Catalunya, molt sensibles en aquesta comunitat.

Al final de la trobada, el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, integrant de l'equip negociador, es va mostrar satisfet i va dir apreciar avenços en la trobada, que podrien apropar una posició d'ERC favorable a la investidura. A la reunió, que continuava la del 28 de novembre, hi van assistir els equips negociadors, conformats per tres representants de cada partit. Per part socialista, hi van assistir la portaveu del grup, Adriana Lastra, el secretari d'Organització de PSOE, José Luis Ábalos, i el secretari d'organització del PSC, Salvador Illa. D'ERC, hi van participar el seu portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, la secretària general adjunta del partit, Marta Vilalta, i el president del Consell Nacional dels republicans, Josep Maria Jové. La reunió, que estava originalment prevista per a les 5 de la tarda, va començar amb retard, ja que els assistents van voler esperar que Lastra tornés de l'hospital on es va traslladar per fer-se una radiografia del turmell que s'havia lesionat al matí en la constitució de la cambra.

Aquesta setmana, les dues formacions s'han referit a aquesta trobada com a clau per a la investidura de president, si bé ERC en les seves declaracions més recents ha assegurat que no tenen pressa perquè la prioritat és un acord «sòlid i amb garanties». Mentrestant, el PSOE no ha deixat de mostrar-se optimista i ha insistit que hi ha motius d'esperança per al diàleg i l'entesa amb ERC.