El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, va llançar ahir un missatge de tranquil·litat als qui temen un acord amb els independentistes per a la investidura i va afirmar que si hi ha pacte amb ERC «estarà dins de la legalitat i serà públic».

Sánchez, que va fer aquestes consideracions a Watford (Regne Unit) en roda de premsa després de la reunió de líders de l'Aliança Atlàntica, va subratllar que qualsevol acord amb els independentistes serà «sota el paraigua de la Constitució» i a les formacions polítiques que s'han assegut a parlar per propiciar la governabilitat els va demanar «generositat i responsabilitat».

El president en funcions també va demanar responsabilitat i suport a Cs i al PP si bé va retreure als líders dels dos partits els seus lligams «a la ultradreta».

Malestar a Esquerra

Les declaracions de Sánchez sobre les converses per explorar un possible acord sobre la seva investidura han causat malestar a la direcció d'ERC, ja que, segons fonts republicanes, s'havia acordat «màxima discreció» al respecte. Fonts d'ERC han retret a Sánchez les seves declaracions, ja que, segons la seva opinió, donen peu a considerar que l'acord sobre la investidura està pròxim. Dimarts, en la seva segona reunió, els equips negociadors de PSOE i ERC van reconèixer avenços «per activar la via política» per tal de resoldre el «conflicte polític» a Catalunya. Les dues parts van acordar reunir-se dimarts vinent, una reunió que de moment es manté, si bé fonts republicanes indiquen que estaran atentes a com evolucionin els esdeveniments els propers dies.

«Vies d'expressió»

Sobre les negociacions amb ERC també es va pronunciar ahir el secretari d'Organització del PSOE i integrant de l'equip negociador, José Luis Ábalos, que va assegurar que no s'estan negociant cessions amb ERC sinó buscant «vies d'expressió». Segons el parer del també ministre en funcions, el que s'està plantejant fins ara són «aproximacions per intentar encarar un conflicte i no negar-lo».

De la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va dir ahir a Lleida que el PSOE es mostra «esperançat» que el PSOE i ERC aconsegueixin arribar a un acord per a la investidura i espera que no hagi «un nou bloqueig» que porti el país a unes terceres eleccions. En aquest sentit, Iceta es va mostrar convençut que «un dels èxits» de la comissió negociadora entre ERC i PSOE és, justament, la «discreció» amb la qual s'estan mantenint les reunions. Malgrat que afirma que ERC demana «la garantia d'un procés negociador», Iceta espera que es pugui arribar a un acord en breus que eviti uns nous comicis i «l'enfortiment més extrem de la dreta».

Els sindicats entren en joc

En aquesta tessitura, els líders d'UGT i CCOO, Pepe Álvarez i Unai Sordo, van confirmar que, els últims dies, havien visitat a la presó el líder d'ERC, Oriol Junqueras, i li havien traslladat la necessitat que es conformi un govern progressista que avanci en polítiques socials.

La irrupció dels sindicats en aquest assumpte també està relacionada amb la proposta d'ERC, ja anunciada per la seva portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, que les futures taules negociadores que es conformin amb els socialistes estiguin obertes a les centrals sindicals per donar amplitud a temàtiques laborals i socials.

Sobre la visita dels líders a Junqueras, Sánchez va dir que no li correspon pronunciar-se sobre el que facin organitzacions autònomes com els sindicats, però sí que va valorar que formin part d'«un mateix anhel i un mateix sentir, que és que hi hagi govern».

D'altra banda, el rei va rebre ahir al Palau de la Zarzuela la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que li va lliurar el llistat de 19 partits amb representació parlamentària que aniran a la ronda de consultes del monarca per a la investidura. Una trobada que arribava 24 hores després que es constituïssin les Corts i Batet fos escollida per segona vegada com a tercera autoritat de l'Estat.