Els resultats dels 129 països analitzats en l'Índex de Gènere dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de la coalició Equal Measures 2030 revelen que el món està lluny de complir la igualtat de gènere, també en les seves mesures per combatre el canvi climàtic. Només 13 països -Alemanya, Eslovènia, Etiòpia, Irlanda, Japó, Mèxic, Namíbia, Nova Zelanda, Perú, República Txeca, Swazilàndia, Suècia i Tailàndia- aproven en els indicadors que mesuren la igualtat a l'ODS 13 sobre acció pel clima.

L'Índex de Gènere dels ODS, llançat ahir a Espanya pel Pla International i KPMG en el marc de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic del 2019 (COP25), és l'eina més completa per mesurar, amb xifres reals, els avenços en matèria d'igualtat de gènere de cada país seguint els ODS.

Aquest índex analitza 14 dels 17 objectius i mesura l'acompliment dels països en 51 temes, que abasten des de la salut, la violència de gènere, el canvi climàtic i el treball decent, entre d'altres.

L'ODS 13, el referent a l'acció climàtica, és el segon amb pitjor puntuació a tot el món, i ha obtingut una qualificació mitjana molt deficient de 51,2 sobre 100. A més, 64 països, la meitat dels analitzats, presenten puntuacions molt baixes.

Per avaluar la igualtat en aquests ODS, l'índex mesura tres indicadors: representació de dones a les delegacions nacionals de negociació climàtica a les Nacions Unides, compromís per a la reducció de risc de desastres i nivell de vulnerabilitat davant el canvi climàtic.

«Falten poc més de 10 anys per complir la promesa de l'Agenda 2030 i aquest índex revela que cap dels 129 països està adaptant totalment les seves lleis, polítiques o decisions pressupostàries en la mesura necessària per assolir la igualtat de gènere. En concret, pel que fa a l'acció climàtica, és una oportunitat perquè els països es comprometin a incorporar l'enfocament de gènere en els seus plans nacionals», va destacar Concha López, directora general de Pla International Es- panya.