La Força Aèria de Xile (FACh) ha declarat com a "sinistrat" ?l'avió C130 Hèrcules que va desaparèixer aquest dilluns amb 38 persones a bord rumb a l'Antàrtida, al haver transcorregut les poc més de set hores d'autonomia de vol que tenia per càrrega de combustible sense que s'hagi pogut reprendre el contacte radial.

L'aeronau, que es va enlairar a les 16:55 hores (19:55 GMT) de la Base Aèria Chabunco de Punta Arenas (sud) i es dirigia a la base antàrtica xilena President Eduardo Frei Montalva, on havia d'aterrar a les 19:17 hora de Santiago de Xile (22:17 GMT), tenia una càrrega de combustible com per poder volar fins a les 00:40 hora local de dimarts (03:40 GMT).

El contacte radial es va perdre a les 18:13 hores (21:13 GMT) de dilluns, quan l'avió es trobava a 700 km de Punta Arenas i a 500 km del seu destí a l'Antàrtida, ha detallat en una conferència de premsa el director de operacions de la FACh, el general Francisco Torres.

"L'avió es dóna per sinistrat perquè l'autonomia de vol es va complir. A les 00.40 es dóna per establert que a l'avió se li acaba el combustible, per tant aquest ja no es troba volant", va explicar Torres.

L'aeronau té quatre motors i pot volar encara que algun d'ells falli, va dir el general, que ha afegit que les condicions meteorològiques eren bones i estan descartades com a causants del succés.

Les autoritats van declarar l'estat d'alerta per la pèrdua de les comunicacions i van activar mitjans aeris i marítims de la Força Aèria i de l'Armada per a la recerca de l'avió i el potencial rescat dels seus passatgers.

Vaixells mercants que es troben a la zona també han estat cridats a ajudar en la recerca i a més es va informar que la Força Aèria d'Uruguai posarà un Hèrcules a treballar en aquestes tasques.

Tres civils

A bord de l'C130 Hèrcules, pertanyent al Grup d'Aviació N ° 10, viatgen 38 persones, de les quals 17 són tripulants de l'aeronau i 21 passatgers.

La tripulació al complet pertany a la FACh i d'entre els passatgers, 15 són de la FACh, tres són membres de l'Exèrcit i altres tres són civils: dues persones de l'empresa d'enginyeria Inproser i una de la Universitat de Magallanes.

L'aeronau complia tasques de suport logístic i traslladava personal per a la revisió de l'oleoducte flotant de proveïment de combustible de la base antàrtica xilena President Eduardo Frei Montalva i per realitzar tractament anticorrosiu de les instal·lacions de la zona.

El president de Xile, Sebastián Piñera; i els ministres d'Interior i Defensa, Gonzalo Blümel i Alberto Espina, respectivament, es van dirigir després de conèixer la notícia al lloc de comandament de la Base Aèria de Cerrillos, a la capital xilena, per monitoritzar la situació.

"Consternats amb desaparició d'avió Hèrcules de la FACh que viatjava amb 38 passatgers, rumb a l'Antàrtida des de Punta Arenas (...) monitoritzarem recerca i desplegament d'equips de rescat", va escriure Piñera en el seu compte de Twitter.