El termini perquè els partits polítics sol·licitin formar grup parlamentari acabarà avui a les 8 del vespre sense que les formacions minoritàries hagin decidit la fórmula, o les fórmules, amb les quals ordenar un grup mixt de 21 diputats mitjançant la seva divisió en dos blocs.

Quan queden 24 hores perquè venci el termini i la mesa del Congrés, previsiblement demà, analitzi si les sol·licituds presentades compleixen els requisits del reglament, guanya pes l'opció que Coalició Canària (CC), Unió del Poble Navarrès (UPN), Partit Regionalista de Cantàbria (PRC) i Terol Existeix registrin la seva petició. Encara que fonts d'aquestes formacions asseguren que la decisió no està presa, sí que reconeixen que el treball gairebé està perfilat, de manera que només queda polir el nom d'aquest futur i probable grup. L'organització interna, la designació de qui serà portaveu i qui, portaveu adjunt, o quins seran els torns per exercir tots dos llocs, està pràcticament ultimada.

La possibilitat que CC, UPN, PRC i Terol Existeix registrin la sol·licitud per formar grup propi xoca amb el reglament en una qüestió: el partit navarrès va concórrer a les eleccions amb el PP i Cs en la coalició Navarra Suma, i el reglament indica que, si no es van enfrontar davant l'electorat, cap d'aquestes sigles poden formar «grup separat». A CC li passa una cosa semblant: va ser en coalició amb Nova Canàries, però el seu diputat, Pedro Quevedo, no forma part d'aquesta combinació, de moment.

Paral·lelament, els partits minoritaris van ser els primers a mantenir la reunió amb el rei prèvia a la designació avui d'un candidat a la investidura. En aquest sentit, Fòrum Astúries, Terol Existeix i el Partit Regionalista de Cantàbria van transmetre al monarca el seu rebuig a hipotètiques concessions de Pedro Sánchez als partits independentistes per aconseguir el seu suport en la investidura.

Felip VI va completar amb el líder de Més País-Equo, Íñigo Errejón, la primera jornada de la ronda de consultes. L'exnúmero dos de Podem està a favor que hi hagi un govern progressista i un acord de legislatura per donar-li estabilitat, que posi el focus en les polítiques socials, d'igualtat i mediambientals.

La ronda de consultes continuarà avui amb Alberto Garzón (IU); Aitor Esteban (PNB); Jaume Asens (En Comú Podem); Laura Borràs (Junts per Catalunya); Inés Arrimadas (Ciutadans); Pablo Iglesias (Podem); Santiago Abascal (Vox); Pablo Casado (PP) i Pedro Sánchez (PSOE).