ERC va allunyar ahir la possibilitat que hi hagi un govern abans de finalitzar l'any i va demanar nous gestos al PSOE la vigília de la reunió de les dues formacions a Barcelona i de la ronda de consultes del rei amb els partits per sondejar les seves posicions davant la investidura de Sánchez.

«No es pot negociar ni avançar amb presses, anem a gener, veiem molt complicat un acord abans de Nadal, gairebé impossible, perquè l'acord encara és lluny», va dir ahir la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa posterior a la reunió de la direcció del partit. Després de puntualitzar que tampoc creu que la investidura tingui lloc entre Nadal i Cap d'Any, Vilalta va subratllar que, si el PSOE té pressa, ha de «fer gestos».

Entre les raons per les quals ERC sembla que no té pressa hi ha diverses decisions pendents en el front judicial com per exemple la manera com actuarà la Fiscalia o la decisió sobre la immunitat del líder d'ERC, Oriol Junqueras, que pugui dictar el proper dia 19 el Tribunal de Justícia de la UE. A tot això cal afegir-hi el congrés dels republicans catalans, que és previst per als dies 20, 21 i 22 d'aquest mes.

No obstant això, ERC manté la reunió amb els socialistes avui, la tercera que celebren per intentar acostar posicions de cara a la investidura de Sánchez i la primera que tindrà lloc a Barcelona.

Les «quatre potes»

En aquesta trobada, Vilalta, que forma part de l'equip negociador del seu partit, va avançar que ERC posarà sobre la taula les que anomena «quatre potes prioritàries» per als republicans. Es tracta, en concret, del reconeixement que hi ha un conflicte polític entre Catalunya i l'Estat, que es pugui parlar de tot, inclosa la fi de la repressió i el dret d'autodeterminació, que hi hagi un calendari de negociacions i que hi hagi garanties de compliment dels acords.

Cs i PP fan crides a Sánchez

En espera d'aquesta reunió, que es presenta com a fonamental per aconseguir un acord amb ERC que permeti desbloquejar l'actual situació, des de l'oposició segueixen produint crides a Sánchez perquè recapaciti, faci marxa enrere i explori la via d'un govern amb el suport de forces constitucionalistes.

Ara és el moment «exacte» perquè Sánchez miri al centre i «cor-regeixi qui són els seus aliats», va dir ahir a la premsa el portaveu adjunt de Ciutadans, Edmundo Bal, que va expressar el seu desig que la reunió d'avui amb ERC no se celebri.

Bal va recordar que Sánchez s'ha compromès a reunir-se «la setmana que ve» amb la portaveu parlamentària de la formació taronja, Inés Arrimadas. «L'agenda d'aquesta setmana és complicada, ja ho va dir Arrimadas, que existeixen aquests contactes i la voluntat que la reunió es produeixi», va afegir.

Fonts socialistes van precisar que de moment no hi ha hagut contactes en aquest sentit i no era prevista cap reunió ahir a la tarda, tot i que al mateix temps van reiterar que no hi ha cap problema perquè se celebri aquesta reunió amb Arrimadas.

Ciutadans no és l'únic partit que demana a Sánchez que faci marxa enrere. També des del PP, un dels seus pesos pesants, el president gallec, Alberto Núñez Feijóo, va sol·licitar al cap de l'Executiu en funcions que torni a «la casella de sortida» i que s'abraci únicament a la Constitució, cosa que, segons ell, implica aturar un eventual acord amb ERC.

En termes similars, el president dels populars a Catalunya, Alejandro Fernández, va llançar una advertència al PSOE i a ERC, en el sentit que qualsevol negociació per a una eventual investidura «ha de fer-se dins dels marges de la llei i amb respecte a la separació de poders i sempre dins de la Constitució».

No obstant això, el PNB confia que les negociacions entre PSOE i ERC «vagin raonablement bé» i adverteixen que com més s'allarguin més es complicaran. Aquesta és l'opinió el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, que va dir ahir que és «optimista» davant aquest procés negociador, en declaracions a TVE, en què va afegir que les dues parts són conscients que «la inestabilitat permanent no és acceptable».

El Govern vol Govern

En aquest punt van incidir des del Govern central la ministra portaveu en funcions, Isabel Celaá, i la d'Economia i Empreses, Nadia Calviño, en destacar totes dues la necessitat que Espanya tingui un govern «com més aviat millor».

«Mai som pessimistes, no podem ni concedir-nos pessimisme ni cap altra valoració», va puntualitzar Celaá des de la seu de la Cimera de Clima de Madrid. També des d'allà, Calviño va posar èmfasi en la importància de tenir un govern «plenament operatiu» i amb perspectiva d'estabilitat per als propers anys.