JxCat va decidir ahir retirar la moció sobre autodeterminació prevista per al ple d'avui i dijous per «facilitar» i no interferir en les negociacions amb el PSOE. «Entenem que fer el debat en aquest moment podria ser mal interpretat i utilitzat pel PSOE per no tenir una actitud positiva en les negociacions», va argumentar el portaveu parlamentari de JxCat, Eduard Pujol, que va reivindicar que la formació fa aquest «gest» en un exercici de «responsabilitat».

Tot i això, el portaveu va avançar que només deixen el text «sobre la taula» amb la possibilitat de tornar-lo a presentar en una altra sessió del ple.

A la moció que s'havia de votar aquesta setmana JxCat reivindicava el dret a l'autodeterminació com a «solució democràtica» a un «conflicte polític» i considerava «imprescindible» el reconeixement institucional entre governs i una «interlocució política sòlida entre la presidència de la Generalitat i la presidència espanyola».

«Aquest debat podia generar complexitat o introduir elements de complicació en el moment processal de les negociacions», va explicar Pujol, precisament coincidint amb la reunió entre els negociadors d'ERC i del PSOE a la seu de l'AMB.

Pujol, però, va avançar que es reserven «la llibertat de tornar-lo a plantejar si arriba el moment». «La política és plena de gestos, aquest és un gest per facilitar unes converses més fluides», va resumir. El portaveu parlamentari va assegurar que ERC ja estava al cor-rent de la decisió, encara que va reivindicar l'autonomia de cada grup parlamentari. Pujol també va assegurar que confien que les converses de la seva formació amb el PSOE «continuïn» i va dir que estan esperant tancar una nova data per a una trobada.

En ser preguntat per la convocatòria de Tsunami Democràtic en el marc del Barça-Madrid del dimecres 18 de desembre, Pujol va rebutjar aclarir si creu que es podrà acabar jugant el partit o no. «No em facin fer de Bartomeu, de president de la Lliga de Futbol Professional o de la Federació», va demanar, i va recordar que ell és el portaveu de JxCat i que la formació «tampoc és el Tsunami».