El Congrés Nacional d'ERC, els dies 21 i 22 de desembre, marca un punt d'inflexió en les negociacions amb el PSOE de cara a la investidura de Pedro Sánchez. Els socialistes temen que en aquesta cita els republicans aprovin explícitament algun tipus de document que impossibiliti l'acord.

Davant el temor que el congrés d'ERC pugui trencar la negociació, els socialistes aprofitaran la setmana per iniciar una ronda de contactes amb tots els grups parlamentaris, tal com ja va anunciar el candidat a la presidència, però no es preveuen avenços significatius fins que se salvi «l'escull» de l'assemblea dels republicans, van reconèixer a Efe fonts socialistes.

Un cop superat el congrés, tot anirà molt ràpid, van assegurar aquestes fonts, que creuen que l'acord per a la investidura se solucionarà amb una declaració d'intencions que doni llum verd a temes polèmics com transferències incomplertes o inversions pendents d'aprovar, tot i que tampoc pot faltar algun gest de complicitat concret a la negociació «política» del conflicte català.

Els socialistes subratllen que el camp està molt limitat i sobre el paper no veuen que es puguin recollir gaires concessions en temes polèmics. Per això, de moment en les negociacions de PSOE, PSC i ERC també s'ha inclòs una agenda de drets socials i laborals vinculats al sector industrial, molt sensible a Catalunya, i amb els quals volen evitar altres assumptes dels quals, segons els socialistes, no es parlarà, com l'autodeterminació o l'amnistia.

En aquesta tessitura, els equips de PSOE, PSC i ERC s'enfronten també pel que fa al «format» de la taula de negociació i, de moment, aquest assumpte sembla haver-se encallat. Els socialistes insisteixen en la comissió bilateral Generalitat-Estat, mentre que els republicans volen una taula de més rang, entre governs, perquè creuen que la bilateral, que ja existeix, es limita a assumptes de transferències i infraestructures i no aborda assumptes d'ordre més polític. No obstant això, les dues parts es mostren moderadament optimistes. Ningú vol ser responsable d'unes terceres eleccions.