La defensa de l'exconsellera Clara Ponsatí va demanar ahir citar el president en funcions Pedro Sánchez, l'expresident Mariano Rajoy, els exministres d'Exteriors Josep Borrell i José Manuel García Margallo, l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaria, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el líder de Vox, Santiago Abascal, com a testimonis en el judici per la tercera euroordre a Escòcia.

L'advocat de Ponsatí, Aamer Anwar, va assegurar a la sortida dels jutjats que buscaran «l'ajuda» d'Espanya perquè hi assisteixin com a testimonis.

Després de la primera vista d'ahir, el jutge del cas va convocar una altra audiència preliminar per al cas el pròxim 23 de gener a Edimburg.

Ponsatí va explicar que la fiscalia escocesa, actuant en nom de les autoritats espanyoles, l'acusarà «d'alta traïció» per executar l'euroordre, tal com ja va fer en l'última petició d'extradició del 2018. Aquest és un crim que la Crown Office escocesa considera equiparable al delicte espanyol de sedició.

«Doblegar l'estat de dret»

L'advocat de Ponsatí va acusar els testimonis que vol portar a Edimburg de «doblegar l'estat de dret per perseguir gent que només va cometre el crim de protestar pacíficament i demanar la independència».

Anwar també té previst citar «juristes i òrgans de drets humans per exposar la manca d'imparcialitat» del judici contra els líders independentistes.

«L'acusació està motivada políticament per criminalitzar el desig d'independència dels catalans», va denunciar Anwar.

Anwar va assegurar que els equips legals van demanar ahir que el judici es faci al llarg de sis setmanes per exposar «tots els arguments legals i evidències». Tot i això, el jutge ha decidit de moment celebrar una altra vista preliminar al gener on esperen saber les dates concretes del judici oral.

En l'euroordre anterior, la justícia escocesa va marcar un calendari llarg, amb almenys tres noves vistes preliminars per a temes procedimentals i al·legacions, amb l'inici del judici formal uns tres mesos després de la primera vista.