El president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, va retreure ahir al president de la Generalitat, Quim Torra, que «critiqui» la seva voluntat de trucar-li en el marc d'una ronda amb els presidents autonòmics. «Crida l'atenció que qui demana diàleg ara el critiqui», va assegurar Sánchez, que va defensar el «diàleg inclusiu». «Crec que el diàleg ha de ser el mètode per resoldre els conflictes polítics i el marc ha de ser el de la seguretat jurídica i les lleis democràtiques», va defensar el president del Govern espanyol en funcions en una compareixença posterior a la cimera europea a Brussel·les, en la qual també va reivindicar la «necessitat» de tenir Govern per «sortir del bloqueig».

D'altra banda, després que el conservador Boris Johnson hagi aconseguit la majoria absoluta en les eleccions, Sánchez va considerar que és positiu que acabi la incertesa sobre el Brexit. En aquest sentit, el president del Govern espanyol en funcions va confiar que tiri endavant l'Acord de Retirada per passar a negociar la relació futura. «El que queda és tenir la millor de les relacions», va remarcar.

Després que els líders europeus no hagin arribat a un acord perquè el bloc sigui climàticament neutre el 2050 per l'oposició de Polònia, Sánchez va defensar el compromís del Govern espanyol amb aquest objectiu, el qual va qualificar de «fita». Sobre el marc financer plurianual, Sánchez va constatar que «les posicions estan bastant allunyades» i que el debat serà «intens». «Necessitem un pressupost que estigui d'acord amb els objectius», va dir Sánchez.