L'incendi que va cremar abans-d'ahir una fàbrica de Montornès del Vallès ha degenerat en un «desastre ecològic» -la definició és de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau- al riu Besòs que ha tingut un efecte devastador en la fauna i que ha provocat una mortaldat de peixos.

«La primera impressió és que l'impacte sobre els peixos del riu és molt alt, no sabem si total», exposava el director de l'Àrea de Gestió de l'ACA, Diego Moxó, en declaracions a TV3. Davant la gravetat de la situació, aquesta agència de la Generalitat ha activat mesures d'emergència per restituir la qualitat mediambiental a la conca fluvial. L'incendi a la planta de reciclatge de dissolvents Dictesa va fer aflorar que l'empresa, que va superar «satisfactòriament» les inspeccions dels anys 2014, 2015, 2016 i 2017 fetes en el marc del Pla i Programa d'Inspecció Ambiental Integrada de Catalunya, ha estat sancionada en dues ocasions amb multes per valor de 48.000 i 10.000 euros per diversos incompliments de la normativa, segons va reconèixer el departament de Territori. La Fiscalia de Barcelona ha obert diligències per la contaminació ambiental generada pel foc -que va obligar a evacuar les persones que es trobaven a menys de 500 metres.

Segons l'ACA, que ahir va començar a retirar els peixos morts i que analitza la qualitat de l'aigua en diversos punts del riu, una part de l'aigua utilitzada per extingir les flames «va arribar directament al Besòs» i això va provocar «un alt impacte en la fauna del riu». En aquest context, la tinenta d'alcalde d'Ecologia de l'Ajuntament de Barcelona i presidenta del Consorci del Besòs Tordera, Janet Sanz, avançava una trobada entre els ajuntaments de l'Àrea Metropolitana afectats per «definir actuacions» que «seran molt contundents, perquè un desastre ecològic d'aquesta magnitud no pot quedar sense resposta».

D'altra banda, l'ACA es manté en contacte, a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (Cecat), amb municipis i operadors dels serveis del cicle de l'aigua perquè prenguin mesures preventives si és necessari. El subministrament d'aigua potable està garantit, atès que la majoria de poblacions estan connectades a Aigües Ter Llobregat i no hi ha captacions superficials en aquest tram del riu.

Així les coses, i mentre el conseller de Territori, Damià Calvet, assegurava que el Govern «arribarà fins on calgui per dirimir responsabilitats ambientals», i manifestava que és «urgent» recuperar el corredor verd del «desastre ecològic», els ajuntaments demanaven responsabilitats: «La naturalesa necessita accions, no lamentacions», manifestava Ada Colau al Twitter.