Les juntes de tractament de les presons on són empresonats els líders del procés van proposar «sense unanimitat» la seva classificació en segon grau o ordinari, que en principi no preveu sortides encara que pot ser flexibilitzat fins a condicions de semillibertat a través de supòsits del reglament penitenciari. En roda de premsa, el secretari de Mesures Penals de la Generalitat, Amand Calderó, va donar a conèixer la proposta que les juntes de Lledoners, Puig de les Basses i Mas d'Enric van elevar a la conselleria de Justícia, dirigida per la republicana Ester Capella i que ara disposa de dos mesos de termini màxim per ratificar-la o esmenar-la.

Segons Calderó, les tres juntes, integrades per tècnics i el director de cada presó amb vot de qualitat i que es van reunir simultàniament a les 9 hores d'ahir al matí per evitar «conjectures», van coincidir a atorgar el segon grau als set presos del procés, en decisions «sense unanimitat» que han estat objecte d'un «intens debat intern». El secretari de Presons de la Generalitat va declinar detallar com van transcórrer les votacions de les juntes, si bé la divisió va venir donada pel fet que alguns dels membres de la junta apostessin per concedir el tercer grau als presos. Calderó va assegurar que intentarà dictar una resolució sobre la classificació dels interns «tan ràpid com sigui possible», sense esgotar els dos mesos de termini màxim.

De fet, la ratificació d'aquesta classificació per part de la Generalitat és clau per iniciar els tràmits encaminats a flexibilitzar el règim dels reclusos, mitjançant l'aplicació d'articles del reglament penitenciari, com el 100.2, que els possibilitarien sortides diàries per treballar o fer voluntariat i tornar a la presó només a dormir, en condicions similars a les d'un tercer grau.

Els Jordis podrien sortir al gener

També urgeix la classificació definitiva dels presos per accedir als permisos penitenciaris puntuals, que es poden gaudir un cop complerta una quarta part de la condemna: els «Jordis», condemnats a nou anys i els que fa més tempsque són entre reixes, podrien ser els primers de fer-ho, a partir del pròxim 14 de gener. En el cas que alguna de les parts recorregués la classificació seria el jutge de vigilància, i en última instància el Suprem com a tribunal sentenciador, el que tindria l'última paraula. El calendari de classificació coincideix de ple amb les negociacions entre ERC i el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez, un procés en el qual no és descartable que els republicans exigeixin un gest al Govern central perquè la Fiscalia no obstaculitzi, per la via de recursos, els beneficis penitenciaris que en un futur pu-guin concedir-se als líders independentistes.

Calderó va iniciar la seva compareixença amb una tancada defensa del sistema penitenciari català, la seva «honestedat i transparència» i els seus reeixits resultats en prevenir la reincidència dels reclusos, després dels frecs suscitats ahir entre ERC i JxCat per la classificació penitenciària dels líders independentistes.

Els serveis jurídics d'ERC ja van apuntar dimarts a la premsa que preveien que els presos fossin classificats en segon grau i que no poguessin gaudir de cap sortida abans de Nadal, cosa que va irritar la defensa dels presos de JxCat, que es va afanyar a exigir el tercer grau, un règim que permet als reclusos sortir diàriament i tornar a la presó a dormir.

Ahir el vicesecretari general de comunicació i estratègia d'ERC, Sergi Sabrià, va explicar que els republicans respecten «tècnicament» les qualificacions en segon grau que han fet les juntes de tractament per als presos de l'1-O.

En roda de premsa, Sabrià va dir que ERC estudiarà si recorre la proposta de segon grau i reclama el tercer o bé si treballen per sol·licitar l'activació de l'article 100.2 del reglament penitenciari.

«Decepció» a JxCat

Per contra, el director de comunicació de la Generalitat, Jaume Clotet, va afirmar que a JxCat estan «decebuts» amb la decisió de la junta de tractament penitenciari de proposar el segon grau per als líders de l'1-O perquè creuen que es donaven els requisits per concedir-los el tercer, o de règim obert.

En una declaració als mitjans, acompanyat del portaveu del grup, Eduard Pujol, Clotet va explicar que les decisions sobre possibles recursos les prendran i s'anunciaran en el seu cas a títol «personal» els presos i els seus advocats. Per la seva banda, el diputat de la CUP Carles Riera va dir que «la solució no passa per un grau», sinó per l'amnistia «per a tots els represaliats». I el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, va exigir que la classificació penitenciària dels nou presos «no desviï el focus» i va reclamar la seva posada en llibertat de forma immediata.