La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio ja ha recaptat 4.786.934 euros per a la investigació de les malalties minoritàries, segons el marcador actualitzat poc després de les 21.00 hores al programa especial de televisió i ràdio que organitzen cada any abans de Nadal els mitjans públics catalans de comunicació.

En l'edició d'aquest any, els promotors de La Marató han optat per un canvi de format, ja que el programa ha comptat amb quatre platós diferents, localitzats en Reus, Tàrrega, Olot i el barri barceloní del Poblenou. A les vuit del matí a Catalunya Ràdio i a les 09:30 hores a TV3, ha començat la 28 edició de La Marató, que finalitzarà al voltant de la una de la matinada, després de les actuacions de La Fura dels Baus i Miqui Núñez.

El presentador principal del programa ha estat Quim Masferrer, ajudat pels periodistes Josep Cuní, Mònica Terribas i Jordi Basté , copresentadors a Reus, Tàrrega i Olot, respectivament. El programa ha comptat amb un autobús, que ha funcionat com a "plató mòbil", amb el qual Masferrer ha recorregut aquest diumenge 500 quilòmetres del territori català per anar als diferents platós a conèixer a "la gent que fa possible La Marató". Sota el lema "Minories que fan una majoria", aquesta iniciativa solidària vol recaptar diners per finançar projectes de recerca dedicats a lluitar contra les malalties minoritàries. Al igual que en altres edicions, aquesta iniciativa presenta casos particulars de persones que pateixen una malaltia rara i compta amb la participació d'innombrables entitats socials i cíviques que organitzen nombroses activitats per recaptar diners.

També s'han emès càpsules promocionals protagonitzades per famosos com la cantant Rosalia, el motociclista Marc Márquez, la basquetbolista Laia Palau o el futbolista Gerard Piqué en què animen a participar i fer donacions. La majoria de les aportacions econòmiques es fan per telèfon i són moltes les persones , anònimes i populars, que s'ofereixen voluntàriament per atendre les trucades. El president de la Generalitat, Quim Torra, i els membres del Govern participen també aquest any a La Marató des de diferents punts d'atenció telefònica instal·lats en diversos indrets de Catalunya.

D'altra banda, Biocat -la organització creada per la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona per impulsar l'ecosistema de la salut i les ciències de la vida- ha fet públic un informe sobre l'estat de la investigació de les malalties minoritàries a Catalunya. Segons aquestes dades, científics i empreses catalanes tenen en marxa actualment unes 300 investigacions sobre malalties minoritàries, mentre que els hospitals de Catalunya participen en 400 assaigs clínics per testar nous fàrmacs en pacients d'aquestes patologies minoritarias.