Quan el setembre passat Josefa Montoya, als 82 anys, va aconseguir sortir en perfecte estat d'una difícil operació de càncer de còlon, segurament no va imaginar que seria un patinet elèctric, en comptes de la malaltia, el que acabaria amb la seva vida. A Josefa Montoya, els oncòlegs li van dir que, en principi, tenia només el 20% de possibilitats de sobreviure a la intervenció quirúrgica. Però ho va fer i, després de tres mesos de quimioteràpia, anaven a donar-li un descans la mateixa setmana que va morir. És la primera víctima mortal per patinet elèctric a Barcelona. La primera de l'Estat va ser també una altra dona, a Esplugues de Llobregat, l'any passat.

L'accident es va produir el 22 de novembre. Josefa Montoya, una veïna de tota la vida del Raval, va ser atropellada per un patinet elèctric quan es dirigia a una administració de loteria. El vehicle va impactar frontalment amb ella, que va caure cap enrere. Va romandre a terra en posició supina, conscient però confusa, fins que va arribar una ambulància. Va ser traslladada a l'Hospital de la Mar. Va entrar en coma pocs minuts després d'arribar i va ser operada d'urgència. Va morir tres dies després. Montoya, com totes les persones que moren fora de les 24 hores posteriors a l'impacte, no és considerada una víctima d'accident de trànsit. Apareixerà com a «ferida greu» en els informes sobre trànsit de l'Ajuntament de Barcelona.

«Només sabem que el patinet estava llogat. Estem esperant que ens donin l'acta de defunció i el comunicat de l'accident per posar una denúncia. Però no sabem res més, ni tan sols qui va tenir la culpa: si ella o qui anava amb el patinet», explica Maria Montoya, de 78 anys i germana de la víctima. «Tot va ser tan ràpid... L'havia anat a veure una setmana abans i ja no la vaig tornar a veure amb vida», relata la germana.