La Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha declarat un episodi d'alta contaminació per partícules a Catalunya, arran d'una intrusió de pols africana des d'aquest dimarts, i la previsió dels models de dispersió de contaminants per a aquest dimecres, ha informat en un comunicat.

La mitjana diària dels nivells de PM10 durant aquest dimarts va ser superior al valor de 80 micrograms per metre cúbic en més d'una estació de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) a la zona de protecció especial, i la previsió a 24 hores indica que els nivells de PM10 es mantindran elevats i es podria superar el valor diari de 50 micrograms per metre cúbic durant aquest dimecres.

L'episodi d'alta contaminació per partícules suposa gestionar la velocitat a les vies ràpides --a través del Servei Català de Trànsit--, informar la població de l'ús dels transports públics i instar les activitats cimenteres a reduir les emissions i els municipis a restringir les actuacions que generin partícules.

El protocol no comporta restriccions a vehicles, malgrat que es recomana a la ciutadania desplaçar-se a peu o amb bicicleta, utilitzar el transport públic, reduir els desplaçaments amb vehicle privat i fer una conducció eficient.

Els nivells de partícules són elevats a tot el territori i, per això, és convenient que les persones amb malalties cardiovasculars o respiratòries moderin l'activitat a l'aire lliure.