L'Ajuntament de Barcelona ha obert un expedient sancionador de 90.000 euros al portal Idealista i a la immobiliària The New House Barcelona per anunciar el lloguer d'un pis els potencials inquilins del qual havien de tenir necessàriament , segons l'oferta publicada, la nacionalitat espanyola. Es tracta del primer expedient sancionador que s'obre per discriminació per raó d'origen a tot Catalunya, segons van explicar el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, i la regidora d'Habitatge, Lucía Martín.

El procés es va iniciar després que un ciutadà presentés una denúncia davant l'Oficina per la No Discriminació, que després d'avaluar el cas considera que els fets en qüestió són «molt greus». L'expedient ja està «en fase avançada», va assegurar Serra, tot afegint que la mesura no té un simple «afany recaptatori», sinó que l'executiu municipal pretén d'aquesta manera «llançar un missatge de prevenció general» cap a les immobiliàries, els grans propietaris i els portals d'internet.

«No és tolerable que hi hagi anuncis discriminatoris com aquest», va lamentar Serra, que va recordar en aquest sentit que aproximadament un de cada cinc barcelonins no té la nacionalitat espanyola. El regidor va animar qualsevol ciutadà que es trobi en una situació similar a acudir a l'Oficina per la No Discriminació, tot i que va admetre que pot haver-hi casos en què hi hagi «una discriminació més fina» que les immobiliàries no deixen escrites en els anuncis dels pisos.