L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha reclamat la "llibertat immediata" del que fora el seu vicepresident, Oriol Junqueras, minuts després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea tombi el criteri de les autoritats espanyoles i avali en una sentència publicada aquest dijous al matí que els eurodiputats gaudeixen d'immunitat parlamentària des del moment de la seva elecció. "Encara queden jutges a Europa", ha celebrat l'expresident exiliat a Brussel·les en un tuit. De retruc, la decisió del tribunal amb base a Luxemburg podria beneficiar Puigdemont i el també eurodiputat electe Toni Comín, als quals la Junta Electoral Central no va permetre jurar el càrrec a distància; requisit que el dictamen del TJUE ha declarat innecessari.

En la mateixa línia que Puigdemont, l'advocat Gonzalo Boye també ha reclamat l'alliberament del líder d'ERC: "Ja està tardant el Suprem a deixar en llibertat Junqueras".

"El TJUE defensa els mateixos criteris que hem defensat contra el Parlament europeu i les autoritats espanyoles, que han intentat alterar el funcionament de la democràcia europea", ha escrit Puigdemont.