Des del 1941 fins ara, un total de 175 menors d'edat han estat víctimes d'abusos sexuals comesos per 33 sacerdots de la congregació dels legionaris de Crist.

Així ho posa de manifest l' Informe 1941-2019 sobre el fenomen de l'abús sexual de menors en la Congregació dels Legionaris de Crist des de la seva fundació fins a l'actualitat.

Aquest nombre de víctimes inclou, almenys, els 60 menors d'edat que van ser abusats pel pare Marcial Maciel.

La recerca apunta que els 33 sacerdots representen el 2,44 % dels 1.353 legionaris ordenats al llarg de la història de la congregació. Entre aquests 33 sacerdots, sis han mort, vuit van deixar el sacerdoci, un va deixar la congregació i 18 segueixen en la congregació.

Els 18 sacerdots que continuen en la congregació estan apartats del tracte pastoral amb menors, quatre d'ells tenen restriccions al ministeri i un pla de seguretat i 14 no exerceixen el ministeri sacerdotal públic.

Aquest informe és el resultat d'un estudi «ampli» realitzat durant sis mesos per una comissió interna que, dins els límits d'un treball d'aquestes característiques, ha verificat les diverses acusacions d'abús sexual de menors al llarg de la història de la congregació dels legionaris de Crist, a partir de les estadístiques globals dels casos d'abusos per part dels seus sacerdots entre el 1941 i el 2019.

Durant el temps d'estudi, els investigadors han contactat amb tretze víctimes i han entrevistat amb detall uns 40 membres de la congregació.

L'estudi, a més a més, fa explícit que «condemna i deplora» els abusos comesos, així com «aquelles pràctiques institucionals o personals que van poder afavorir o propiciar qualsevol forma d'abús o revictimització».

La congregació espera que aquest estudi sigui també per a les víctimes «un signe» del seu desig de «continuar fent passos en el camí de reconciliació amb cadascuna d'elles».

L'informe que ara s'ha fet públic s'ha realitzat en el context de la preparació del Capítol General de la congregació que tindrà lloc a Roma a partir del pròxim dia 20 de gener, on la comissió encarregada de l'estudi presentarà conclusions i recomanacions.