Congressistes nord-americans van anunciar una investigació sobre la mort de nens i adults immigrants que romanien detinguts, en advertir que almenys set menors han perdut la vida des del 2018 sota custòdia del Govern de Donald Trump. Els congressistes demòcrates Carolyn Maloney, presidenta del comitè de Supervisió i Reforma, i Jamie Raskin, capdavanter del subcomitè de Drets Civils i Llibertats Civils, van anunciar la indagació després d'informes que adverteixen d'un «patró de negligència i abús que va provocar danys greus i la mort d'immigrants».

Per a això van enviar sengles cartes al departament de Seguretat Nacional, al Servei d'Immigració i Control de Duanes i a l'oficina de Drets Civils i Llibertats Civils del departament de Seguretat.

«La falta de tractament sembla ser una violació flagrant dels estàndards de detenció de la Patrulla Fronterera i planteja seriosos dubtes sobre si el departament de Seguretat no està tractant els nens i adults amb els principis humans de dignitat i compassió», va assenyalar Maloney.

Específicament, els congressistes van al·ludir al cas d'un jove de 16 anys detingut per la Patrulla Fronterera que va morir de grip en una cel·la en què, segons la nota dels legisladors, va ser deixat «durant hores sense tractament mèdic malgrat els símptomes prolongats de patiment greu».

Segons els congressistes, «aquesta mort no és un incident aïllat: almenys set nens han mort en custòdia del Govern des de l'any 2018, després de gairebé una dècada sense morts d'aquestes característiques».

Els parlamentaris asseguren que, segons una altra notícia recent, s'han rebut almenys 17 queixes de tractament mèdic inadequat o omissió en nou instal·lacions del Servei d'Immigració i Control de Duanes, fet que va acabar en dues cirurgies que es van poder prevenir i va tenir clara influència en quatre morts. D'aquesta forma, els congressistes van fixar com a termini el proper 10 de gener perquè les institucions oficials lliurin els documents requerits.

Indagació interna

Els congressistes van anunciar la seva investigació després que divendres passat l'inspector general del departament de Seguretat informés que una indagació interna ha conclòs que «no hi va haver conducta indeguda» en la mort el desembre passat d'una nena guatemalenca de 7 anys i un altre també guatemalenc de 8 en casos separats.