El ple de l'Ajuntament de Lleó va aprovar ahir amb els vots del PSOE i de Podem una moció de la Unió del Poble Lleonés (UPL) a favor de la independència d'aquest territori de Castella i la creació d'una autonomia conformada per les demarcacions de Lleó, Zamora i Salamanca. PP i Cs van oposar-se frontalment a la iniciativa, que tampoc va tenir el suport de la direcció del PSOE al carrer Ferraz de Madrid. Diversos mitjans van fer ressò de les pressions de la direcció dels socialistes espanyols a l'alcalde socialista de Lleó, José Antonio Díez, perquè aparqués el debat de la moció.

«Lexit»

La iniciativa va aprovar-se amb els vots del PSOE, Podem i UPL i insta la Junta de Castella i Lleó i al Govern d'Espanya a trobar una via legal i constitucional per crear una nova comunitat autònoma de la Regió Lleonesa separada de la de Castella.

Tot plegat després que s'hagin produït diverses mobilitzacions organitzades pel Conceyu País Llionés, un col·lectiu que promou la independència de Lleó amb l'argument que l'article 2 de la Constitució garanteix els drets dels territoris històrics com aquest. És el que els mitjans del territori han batejat com a «Lexit».