El Govern espanyol va insistir ahir que «no renuncia en absolut» a pujar les pensions, però considera «raonable» posposar l'aplicació de l'increment del 0,9% amb efectes retroactius de l'1 de gener fins que l'Executiu es trobi en ple ús de la seva capacitat propositiva i normativa. D'aquesta manera, intenta reduir la polèmica de les pensions. «Estant en funcions i davant la previsible formació d'un nou Govern central, és raonable posposar l'aplicació d'aquesta mesura fins que es trobi en ple ús de la seva capacitat propositiva i normativa», va explicar la portaveu del Govern espanyol, Isabel Celaá, en una roda de premsa.

Celaá va remarcar que la revalorització de pensions és una «prioritat» del mandat i una qüestió de «màxima rellevància» per als pensionistes, com a dret reconegut a l'article 50 de la Constitució. En aquest sentit, va assegurar que l'Executiu complirà amb el compromís adquirit i comunicat a la Comissió Europea dins del Pla pressupostari 2020.

A més, va recordar que el 2019 «totes les pensions han guanyat poder adquisitiu», atès que la variació mitjana de l'Índex de Preus al Consum (IPC) al llarg de l'any resultarà inferior a la revaloració de l'1,6% amb caràcter general i del 3% per a les quantitats mínimes establert per un reial decret.

La portaveu del Govern central va explicar que es manté la suspensió de l'aplicació de la revaloració del 0,25%, aprovada de forma unilateral pel PP, perquè ha estat una mesura «àmpliament» qüestionada en el marc del diàleg social. Segons l'Executiu, no ha estat aplicada en els exercicis 2018 i 2019 per tal d'evitar una revaloració «que hauria suposat una pèrdua de poder adquisitiu per als pensionistes».

D'altra banda, una pujada mínima del 0,25% obligaria a duplicar els processos informàtics, així com l'enviament de comunicacions als beneficiaris amb el consegüent increment de costos i la disminució de l'eficiència de sistema, va detallar Isabel Celaá.

Mentrestant, el PP va denunciar que l'actual Govern en funcions de Pedro Sánchez és el «més opac de la democràcia», ja que no ha donat explicacions pel cas de corrupció dels ERO a Andalusia, ni per la congelació de les pensions i del sou dels funcionaris.

El vicesecretari de Participació del PP, Jaime de Olano, va criticar que Pedro Sánchez «va arribar a la Moncloa prometent transparència i ha convertit el seu mandat en el més opac de la democràcia actual». També va acusar Sánchez de no comparèixer per explicar «què és el que està disposat a cedir davant els independentistes catalans i què està negociant amb Junqueras».

Per la seva banda, Nacho Martín Blanco, diputat de Ciutadans al Parlament, va retreure al president del Govern en funcions la seva «enorme irresponsabilitat» per «supeditar» la revalorització de les pensions a les negociacions amb ERC per a la seva investidura. Martín Blanco va qualificar de «calamitat» la negociació entre el PSOE i Esquerra i va insistir en la «via Arrimadas», que consistiria en un pacte entre PP, Cs i PSOE.

Finalment, la CUP veu un risc de desmobilització pel «gir a la centralitat» d'ERC i per si pacta amb el PSOE i Coalició Canaria. A més, va qualificar de «xantatge inadmissible» la decisió de Pedro Sánchez de congelar les pensions fins que hi hagi investidura.