L'intercanvi de presoners de guerra que va tenir lloc ahir entre les forces del Govern ucraïnès i les milícies de les forces separatistes de l'est del país va acabar amb èxit i sense incidents, segons van confirmar representants de les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk.

Donestk i Lugansk van entregar a Ucraïna un total de 77 militars ucraïnesos (52 capturats per Donetsk i 25 per Lugansk) i rebut a canvi 123 dels seus combatents (60 milicians de Donetsk i 63 milicians de Lugansk) a través del lloc de control Mayorsk, prop de Hórlivka, segons van confirmar responsables de totes dues delegacions separatistes a l'agència oficial de notícies russa, RIA Novosti.

D'acord amb les condicions d'aquest intercanvi, tant el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) i d'altres organismes internacionals tindran «accés ple i incondicional a tots els detinguts», segons van confirmar tant la responsable humanitària de Lugansk Olga Kobtseva com la defensora del poble de Donetsk, Daria Morozova.

13.000 morts

Les negociacions per al bescanvi dels presoners de guerra han culminat després d'una llarga negociació que va involucrar el Quartet de Normandia (Alemanya, Rússia, Ucraïna i França) i el Grup de Contacte Trilateral (Rússia, Ucraïna i l'OSCE).

La conseqüència directa d'aquest intercanvi és posar fi a un conflicte que va començar l'abril del 2014 i que ha deixat ja 13.000 morts.