El Consell Nacional d'ERC ha avalat aquest dijous el pacte amb el PSOE i abstenir-se a la investidura del líder socialista Pedro Sánchez. Amb un 96,5% dels vots, 196 vots a favor, 3 en contra i 4 en blanc, l'òrgan del partit ha ratificat la proposta de la direcció. El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha dit que s'ha iniciat un "camí" i que treballaran perquè els porti "als nostres objectius" polítics. Així, ha defensat el diàleg i ha dit que s'han obert "camins amples". Aragonès ha fet una crida a deixar de banda la via judicial i apostar per la política. Això sí, ha dit que els republicans assumiran un "risc" al mateix moment que ha reclamat que tot el Govern porti la proposta del referèndum d'audoterminació a la taula de negociació amb l'Estat.

De fet, Aragonès ha dit que la formació assumeix que se sotmet a un "risc" però que en política "val la pena" assumir-lo pel "benefici" del conjunt del país, d'acord amb els grans consensos. "Esperem que s'obri una etapa de diàleg, negociació i que puguem fer més política sense repressió i en llibertat", ha subratllat. "Assumir el 'Sit and talk' coma eix de l'acció política del país", ha argumentat.

El dirigent d'ERC ha defensat que els republicans han estat "coherents" amb el programa electoral que van concórrer a les eleccions i ha dit que per ells és "essencial" que no es tracti d'una etapa de negociació "buida". "És altament complex i val la pena aprofundir-lo," ha dit sobre el diàleg. Aragonès ha dit també que aprofundir en la via del diàleg i la negociació "no exclou la resta d'acció política de l'independentisme".

El també vicepresident del Govern ha dit que amb aquest acord amb el PSOE hi haurà llibertat absoluta per "plantejar-ho tot" i que cada part haurà d'analitzar allò que formuli l'altra. Ha afegit que no seran els partits qui negociaran sinó les institucions.

Pel que fa als acords que es tanquin, ha celebrat que es puguin validar amb una consulta a la ciutadania "legal" i "acordada". Finalment, tot i admetre "que no serà fàcil", s'ha referit als presos, exiliats i "represaliats" per l'1-O i ha dit que s'ha de "desplaçar la repressió". Ha reconegut que les negociacions requeriran "d'esforç", "determinació" i "tenacitat".

Les negociacions entre el PSOE i ERC per la investidura de Sánchez s'han allargat un mes. La formació independentista va iniciar els contactes amb els socialistes després que una consulta interna a la militància ho avalés. En concret, la militància va decidir votar 'no' a la investidura amb les condicions d'aquell moment i apostar per negociar una taula de diàleg.

Després de les negociacions i d'haver-se pactat l'espai de diàleg entre governs, ara l'òrgan del partit ha donat el vistiplau a passar del 'no' d'ara fa un mes a l'abstenció.