El PSOE ha acordat amb Es-querra Republicana de Catalunya la creació de la promesa mesa de governs per debatre la situació a Catalunya en un termini màxim de quinze dies després de la formació del nou Executiu de Pedro Sánchez. Així consta en el pacte a què han arribat PSOE i ERC, pel qual la formació independentista s'abstindrà en la investidura de Sánchez, en què tots dos partits es comprometen a sotmetre a consulta a Catalunya els acords que aconseguexin aquesta mesa.

El PSOE i Esquerra van fer públic aquest pacte tot just conèixer-se la decisió del Consell Nacional d'ERC de facilitar la investidura de Pedro Sánchez. Segons l'acord, que no cita expressament la Constitució, la futura mesa de negociació entre governs actuarà «sense més límits que el respecte als instruments i als principis que regeixen l'ordenament jurídic democràtic» i les mesures que consensuïn les dues parts se sotmetran a consulta a Catalunya.

El text de l'acord comença amb una declaració conjunta de tots dos partits subratllant que s'ha obert l'«oportunitat de desbloquejar i canalitzar el conflicte polític sobre el futur de Catalunya» i «establir les bases per a la seva resolució», perquè «hi ha voluntat de diàleg per arribar a un acord que ens permeti superar la situació actual». El document consta només de dos punts, el primer amb el «reconeixement del conflicte polític» català i l'«activació de la via política per resoldre'l» a través del diàleg, i el segon per detallar com seria la taula de negociació, principal condició d'Esquerra als socialistes per accedir a l'abstenció.

Segons l'acord, seria una «mesa de diàleg, negociació i acord entre governs», que sortirà del «reconeixement i legitimitat de totes les parts i propostes» i que actuarà «sense més límits que el respecte als instruments i als principis que regeixen l'ordenament jurídic democràtic». Els dos governs han d'establir les seves delegacions de forma paritària i amb els membres «que les dues parts decideixin». PSOE i ERC es comprometen que hi hagi un «diàleg obert sobre totes les propostes presentades» i «llibertat de continguts» que es facin sobre el futur de Catalunya. També s'insten a tenir un «calendari transparent», començant per la pròpia creació de la mesa, que volen que sigui quinze dies després de la formació de Govern a Espanya. Després, marcaran «terminis concrets» per a les seves reunions i conclusions.

Un cop Sánchez té el vistiplau d'ERC, el ple d'investidura del candidat socialista a la Presidència començarà demà a les nou del matí, i la previsió és que la primera votació tingui lloc al migdia de diumenge, vigília de Reis. Així ho va decidir ahir la presidenta del Congrés, Meritxell Batet.