El Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest diumenge, tal com estava previst, la investidura del candidat socialista, Pedro Sánchez, que no ha obtingut la majoria absoluta necessària per ser investit en primera votació.

Segueix en viu totes les notícies, imatges i vídeos d'aquest debat d'investidura:

13.13 h

Vox considera que la investidura de Sánchez és "un frau electoral" que donarà pas a "un govern il·legítim"

El líder de Vox, Santiago Abascal, considera que la investidura de Sánchez és "un frau electoral" que donarà pas a "un govern il·legítim". En declaracions a l'escriptori del Congrés després de la primera votació, ha acusat el líder del PSOE de pretendre "rendir" Espanya a "l'independentisme i el comunisme" i d'haver "enganyat" els seus votants. Per aquest motiu ha fet una crida als ciutadans a participar de les mobilitzacions convocades el 12 de gener "a totes les places d'Espanya". Segons Abascal, la investidura de Pedro Sánchez suposa posar en "escac" la Constitució i deixa el PSOE als peus dels qui "tenen vincles amb les narcodictadures d'Hispanoamèrica". "El cop d'Estat viu que es va iniciar el 2017 a Catalunya s'intensifica amb el vist i plau d'ETA i la submissió de Teruel Existe i Nueva Canarias", ha afirmat Abascal, que ha insistit que Vox presentarà recursos d'inconstitucionalitat contra qualsevol mesura "il·legal" que adopti aquest executiu.

12.57 h

Rufián confia que Sánchez sigui investit dimarts "si no hi ha cap 'tamayazo'" tot i que "de la dreta es pot esperar tot"

El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats s'ha mostrat confiat que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, serà investit com a president del govern espanyol el pròxim dimarts, quan haurà d'aconseguir només una majoria simple -més vots a favor que en contra- per superar el tràmit. En declaracions als passadissos del Congrés després de la primera votació d'aquest diumenge -on no ha aconseguit la majoria absoluta necessària- Rufián ha apuntat que Sánchez aconseguirà els suports necessaris "si no hi ha cap 'tamayazo'", malgrat que ha afegit que "de la dreta es pot esperar tot". Ha fet referència d'aquesta manera a la crida que els partits de la dreta han fet als diputats socialistes perquè canviïn el seu vot i evitin d'aquesta manera la investidura, tal com va passar a l'Assemblea de Madrid el 2003, quan el transfuguisme de dos diputats del PSOE a la Comunitat de Madrid (Eduardo Tamayo i Maria Teresa Sáez) van impedir la investidura de Rafael Simancas.

12.45 h

Sánchez no obté majoria suficient i espera ser investit dimarts

El ple del Congrés dels Diputats ha rebutjat la investidura del candidat socialista, Pedro Sánchez, com a president del govern espanyol en primera votació. El líder del PSOE no ha assolit la majoria absoluta requerida -situada en 176 diputats- tot i haver sumat als 120 escons socialistes el suport de Podem (34 vots i no 35 per l'absència d'una diputada dels comuns), el PNB (6), Terol Existeix (1), Nova Canàries (1), Més País (2), Compromís (1) i BNG (1). Així doncs, s'ha quedat a deu vots de la majoria absoluta amb 166 diputats a favor, 165 en contra i 18 abstencions en primera volta i haurà d'esperar a la votació de dimarts per revalidar el càrrec de president del govern espanyol, on la majoria simple que li atorguen els acords assolits sí seran suficients per ser investit, si no hi ha cap canvi.

12.20 h

Sánchez fa bandera del "diàleg" i diu que el seu és el govern de "l'esperança" davant la dreta de "l'apocalipsi"

El candidat a la investidura, Pedro Sáchez, ha tancat aquest diumenge el debat previ a la primera votació -on no aconseguirà encara ser elegit com a president- fent bandera del "diàleg" com a motor d'aquesta legislatura. "Hi ha esperança", ha dit, per la "concòrdia" a Catalunya i per impulsar les mesures de justícia social. Perque el seu govern -ha afegit- farà bandera de la "moderació" i és "el millor antídot" davant la "coalició de l'apocalipsi" que representen les dretes "reaccionàries".

12.06 h

Lastra: "És el moment de ser valents i afrontar la superació d'un conflicte enquistat fa anys i que ho atura tot"

La portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, ha afirmat que "és el moment de ser valents i afrontar la superació d'un conflicte enquistat fa anys i que ho atura tot", en referència a l'acord amb ERC sobre Catalunya. La portaveu socialista ha carregat contra la dreta espanyola a la qual veu "desmesurada" i "radicalitzada" i ha avisat a PP, Cs i Vox que "la democràcia s'obre pas i no podran impedir que es formi el govern que han triat els ciutadans". "Només els val la democràcia quan guanyen i estan disposades a tot quan perden", ha dit Lastra aquest diumenge a la seva intervenció al debat d'investidura. Els diputats de PP, Cs i Vox han esbroncat Lastra durant el seu discurs, han proferit crits i han seguit assenyalant els diputats d'EH Bildu. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha hagut de demanar silenci a la bancada de les dretes en diverses ocasions.

11.19 h

Sánchez demana a la CUP que condemni la "violència" i rebutgi la via unilateral

El candidat a la investidura, Pedro Sánchez, ha demanat aquest diumenge a la CUP que faci una "condemna absoluta de qualsevol tipus de violència" i rebutgi la via unilateral en la resolució del conflicte a Catalunya. En el seu torn de rèplica a la intervenció de la diputada de la CUP Mireia Vehí, Sánchez ha rebutjat els qualificatius de "repressió" que els independentistes atribueixen a l'Estat i ha afirmat que el Tribunal d'Estrasburg va criticar "el trencament unilateral" de la "legalitat democràcia" per part del Parlament de Catalunya l'any 2017. En aquest sentit ha insistit que ell "assumeix els errors propis i aliens" en la resposta al procés independentista i l'aplicació del 155, però "l'independentisme hauria de fer també una lectura autocrítica d'aquells mesos". A més, ha acusat Vehí de tenir una actitud "còmoda", perquè "és antisistema" i no assumeix -segons Sánchez- "les contradiccions per canviar aquest sistema".

11.14 h

La CUP manté la seva "desconfiança" en el pacte PSOE-ERC tot i que els "desitja que encertin"

La portaveu de la CUP al Congrés, Mireia Vehí, ha assegurat aquest diumenge que la formació creu que el pacte entre el PSOE i ERC té "poc recorregut" i en desconfien perquè el diàleg no és viable "sense qüestionar el règim del 78". Tot i això, la diputada ha dit que són al costat del "diàleg i les urnes" i que, més enllà dels "mals auguris", desitgen que "encertin". En una intervenció durant el ple d'investidura, Vehí ha lamentat que el pacte de coalició PSOE i Unides Podem no faci referència a l'autodeterminació i els ha dit que o bé son "ingenus o enganyen a la ciutadania". En concret, ha apuntat que el programa d'esquerres que plantegen "no és viable" si volen respectar el sostre de dèficit que requereix la Comissió Europea.

10.52 h

Suárez Illana (PP) dóna l'esquena a la portaveu de Bildu mentre parla durant la investidura

El secretari quart de la Mesa del Congrés, Adolfo Suárez Illana, ha donat l'esquena aquest diumenge a la portaveu de Bildu a la Cambra baixa, Mertxe Aizpurua, durant la seva intervenció en la sessió d'investidura. Suárez Illana (PP) dóna l'esquena a la portaveu de Bildu mentre parla durant la investidura. En declaracions als periodistes després en els passadissos del Congrés, Suárez Illana ha assegurat que "una cosa és respectar les persones i una altra cosa és respectar les seves idees i els seus fets". Al seu entendre, "no tots els fets ni totes les idees són respectables".

09.44 h

La intervenció de Bildu, rebuda amb crits d'«assassins i terroristes»

La intervenció de la portaveu parlamentària d'EH Bildu, Mertxe Aizpurua, ha estat rebuda aquest diumenge en el Ple d'investidura del candidat socialista, Pedro Sánchez, amb crits d'"assassins" o "terroristes". Pràcticament des que ha pujat a la tribuna, des de la bancada de la dreta, on es troben situats el PP, Vox i Ciutadans, s'ha començat a interrompre a la dirigent de Bildu. La primera vegada quan estava criticant el discurs del Rei després del referèndum il·legal de l'1 d'octubre de 2017.

09.36 h

El sociòleg Manuel Castells serà ministre d'Universitats

Pedro Sánchez va conformant el seu nou govern, preparant així el consell de ministres que caminarà si, com està previst, dimarts és investit president d'Espanya. En ser un govern de coalició, però, no tots els noms els escull d'entre els socialistes. En l'equació entren també les propostes de Podem i els comuns. I entre ells, s'ha colat el nom d'un català. Segons ha avançat La Vanguardia i ha pogut confirmar l'ACN, el sociòleg Manuel Castells serà el nou ministre d'Universitats, cartera que ara ocupa l'astronauta Pedro Duque. La proposta de Castells la va posar a sobre la taula l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i ha arribat a bon port després de les darreres reunions mantingudes al respecte.

09.25 h

PP, Cs i Vox atien l'expectativa d'un 'tamayazo' per fer fracassar la investidura de Sánchez

PP, Cs i Vox han atiat aquest diumenge l'expectativa que algun dels diputats del PSOE o d'alguna de les formacins que li donen suport acabi canviant el sentit del seu vot o no es presenti a la votació i faci fracassar la investidura de Pedro Sánchez, que a hores d'ara comptaria només amb dos vots de diferència, 167 a 165. És el que es coneix com un 'tamayazo', en referència al transfuguisme de dos diputats del PSOE a la Comunitat de Madrid (Eduardo Tamayo i Maria Teresa Sáez) que el 2003 van impedir la investidura de Rafael Simancas.

09.21 h

PSOE i JxCat acorden reunir-se per "parlar" després de la investidura de Sánchez

La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, ha explicat aquest diumenge que s'ha emplaçat a reunir-se per "parlar" amb el president del govern espanyol en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez. En una entrevista al 'Via Lliure' de RAC1, Borràs ha confirmat que les dues parts han acordat reunir-se perquè socialistes i JxCat "han de parlar". Borràs ha defensat dialogar per trobar "solucions" perquè quan es coneixen els posicionaments de cada partit, "és més fàcil trobar punts d'acord". La portaveu ha defensat conversar per trobar una "solució al conflicte" perquè l'Estat manté la "via repressiva". "Quan deixem les paraules i passem als fets, serà la manera de començar a avançar", ha subratllat.