La cambra de Representants del Parlament iraquià va aprovar ahir una moció que exigeix l'expulsió de les forces militars nord-americanes de l'Iraq, segons va informar l'agència de notícies iraquiana NINA. En concret, la moció, que inclou la signatura de 170 diputats xiïtes, exigeix al Govern l'anul·lació de l'acord de Coalició Internacional per Combatre Estat Islàmic amb l'argument que el grup gihadista ha estat derrotat a l'Iraq i per tant la presència de tropes estrangeres ja no és necessària.

Així mateix insta el Govern a «posar fi a totes les activitats de qualsevol força estrangera a la seva terra i evitar que l'espai aeri del país es faci servir amb qualsevol finalitat» relacionada. Per últim, demana el Govern que presenti una denúncia contra els Estats Units al Consell de Seguretat de l'ONU per la «perillosa violació de la sobirania i la seguretat de l'Iraq».

Els partits xiïtes van negociar ahir la proposta que demana l'expulsió de les forces militars nord-americanes en resposta a l'assassinat selectiu del general iranià Qasem Soleimani el 3 de gener passat en un atac d'uns drons nord-americans sobre un aeroport de Bagdad. El mateix Parlament iraquià va anunciar que la moció seria d'obligatori compliment quan fos aprovada a la cambra. «No necessita l'aprovació del president de la República i serà efectiva des de la data de la votació», van informar.