Pedro Sánchez va conformant el seu nou govern, preparant així el consell de ministres que caminarà si, com està previst, dimarts és investit president d'Espanya. En ser un govern de coalició, però, no tots els noms els escull d'entre els socialistes. En l'equació entren també les propostes de Podem i els comuns. I entre ells, s'ha colat el nom d'un català. Segons ha avançat La Vanguardia i ha pogut confirmar l'ACN, el sociòleg Manuel Castells serà el nou ministre d'Universitats, cartera que ara ocupa l'astronauta Pedro Duque. La proposta de Castells la va posar a sobre la taula l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i ha arribat a bon port després de les darreres reunions mantingudes al respecte.

Castells és catedràtic de Sociologia i d'Urbanisme a la Universitat de Califòrnia, Berkeley; director de l'Internet Interdisciplinary Institute de la Universitat Oberta de Catalunya; i està considerat un dels autors de referència en el camp de l'estudi de la societat de la informació. Ara, formarà part del nou executiu d'Espanya si res canvia les previsions i Pedro Sánchez acaba sent investit dimarts vinent i es conforma el govern de coalició amb Unides Podem.

L'entrada de Castells al consell de ministres rebaixa les expectatives de ser membres del govern d'altres catalans de l'entorn dels comuns, com el diputat Jaume Asens. Segueix a les travesses, però, el nom de Rosa Lluch, filla de l'exministre socialista Ernest Lluch i membre de les llistes dels comuns a les darreres eleccions espanyoles.