El jutge de l'Audiència Nacional José Luis Calama ha donat per finalitzada la investigació dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 2017, que van provocar 16 víctimes mortals i 300 ferits, i ha enviat el sumari a la Sala Penal perquè Driss Oukabir, Mohamed Houli Chemlal i Said Ben Iazza siguin jutjats.

El titular del Jutjat Central d'Instrucció 4 processa Oukabir i Houli pels delictes d'integració en organització terrorista, fabricació, tinença i dipòsit d'explosius, i estralls en grau de temptativa. A Iazza, que va ser detingut mesos després a Castelló, li atribueix el delicte de col·laboració en organització terrorista.

No obstant això, no els processa pels 16 assassinats que van tenir lloc durant els atemptats, perquè no aprecia prou indicis per afirmar que hi tinguessin una participació directa.

El delicte d'integració en organització terrorista preveu una pena d'entre 6 i 14 anys de presó; el de fabricació i tinença d'explosius, d'entre 8 i 15 anys, i el d'estralls, en grau de temptativa, de 10 a 15 anys. El delicte de col·laboració en organització terrorista està sancionat amb penes que oscil·len entre els 5 i els 10 anys de presó.

Indicis

Segons el criteri de l'instructor, no hi ha prou indicis que els tres processats coneguessin els plans de la cèl·lula que va executar l'atac. Del grup, en formaven part Mohamed i Omar Hichamy, Moussa Oukabir, Said Aalla i Younes i Hussein Abouyaaqoub, que els Mossos van abatre hores després dels atemptats, i l'imam de Ripoll Abdelbaki es-Satty i Youssef Aalla, que van morir en l'explosió de la casa d'Alcanar un dia abans.

La causa contra Oukabir, Houli i Iazza serà traslladada a la Secció Tercera de la Sala Penal de l'Audiència Nacional, que presideix el magistrat Alfonso Guevara i que aviat emetrà una interlocutòria amb les dates d'assenyalament del judici.

Oukabir, Houli i Iazza estan processats pels atemptats de Barcelona i Cambrils des de fa més d'un any, però el magistrat no havia enviat la causa fins ara perquè tant les defenses com les acusacions populars van recórrer per sol·licitar que se'ls imputés també pel delicte d'assassinats terroristes, però finalment el magistrat ho ha descartat. La Fiscalia va estar d'acord amb les conclusions de la instrucció judicial.