El grup de l'Aliança Lliure Europea (ALE) al Parlament Europeu va escollir ahir president Oriol Junqueras, que compleix una condemna de 13 anys de presó per la seva participació al procés independentista de Catalunya.

El nomenament de Junqueras com a president del grup de l'ALE arriba després que l'Eurocambra el reconegués dilluns com a eurodiputat tot i el dictamen de la Junta Electoral Central espanyola.

La dotzena d'eurodiputats de l'ALE, entre els quals hi ha també Diana Riba (ERC), representen partits regionalistes de Catalunya, Flandes i Escòcia, entre altres ter-ritoris. Al Parlament Europeu formen al costat dels Verds el grup Els Verds/Aliança Lliure Europea, la quarta formació amb més escons a l'hemicicle, amb un total de 74 eurodiputats de 16 estats membres. L'elecció de Junqueras com a president de l'ALE li atorga també una vicepresidència primera d'Els Verds/ALE.

En un comunicat, l'ALE va informar ahir que Junqueras substituirà el britànic Alyn Smith, de l'SNP escocès, que va deixar de ser eurodiputat després d'obtenir un escó en les eleccions britàniques del 12 de desembre.

Junqueras va demanar ahir al Tribunal Suprem que suspengui de forma urgent l'execució de l'acord de la Junta Electoral Central (JEC) que li impedeix exercir com a eurodiputat per tenir una condemna de presó en ferm.

Malgrat el seu reconeixement com a eurodiputat per part de l'Eurocambra, aquest no serà efectiu fins que Junqueras completi una sèrie de tràmits legals (com la declaració d'incompatibilitat de càrrecs) en la sessió plenària que comença el proper 13 de gener a Estrasburg, a la qual en principi no viatjarà perquè és a la presó.

El Suprem es reuneix demà

Per la seva banda, la secció quarta del Contenciós del Tribunal Suprem té previst reunir-se demà per estudiar si suspèn de manera urgent i a petició d'Oriol Junqueras l'execució de l'acord en el qual la Junta Electoral Central va dictaminar que el líder d'ERC a la presó no pot ser eurodiputat.

Fonts jurídiques van informar ahir que els magistrats preveuen debatre el 9 de gener si estimen o no les mesures cautelaríssimes plantejades ahir per l'exvicepresident de la Generalitat, que vol que el Suprem suspengui l'acord en què resol sobre el fons del seu recurs.

En cas contrari, argumenta el president d'ERC, li podria provocar danys «irreversibles» i perjudicis «d'impossible reparació», atès que el Parlament Europeu té previst prendre nota de la seva condició d'eurodiputat el proper 13 de gener.

L'àrbitre electoral va declarar divendres passat la pèrdua de la seva condició d'eurodiputat en al·legar que la Llei Orgànica Electoral disposa que «són inelegibles» els condemnats a pena privativa de llibertat «en el període que duri la pena» i en estimar que es donava la causa «d'inelegibilitat sobrevinguda» per estar condemnat a 13 anys de presó i inhabilitació per sedició i malversació.

Tot i la decisió de l'àrbitre electoral, el Parlament Europeu va reconèixer dilluns Junqueras com a eurodiputat i en una notificació interna va indicar que el seu reconeixement definitiu, i també el de l'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín, serà efectiu durant la sessió plenària que comença el pròxim 13 de gener. La sala que ha de resoldre sobre l'acord de Junqueras és la mateixa que previsiblement s'encar-regarà del recurs que el president de la Generalitat, Quim Torra, presentarà contra una altra decisió de la JEC, la qual va ordenar la seva inhabilitació també a causa d'inelegibilitat sobrevinguda en haver estat condemnat per sentència no ferma per no fer cas a l'àrbitre electoral en no retirar els llaços grocs d'edificis públics en període electoral.