El departament de Justícia ha classificat en segon grau o ordinari els nou líders independentistes a la presó, com van proposar les juntes de tractament de les respectives presons de Lledoners, Puig de les Basses i Mas Enric, on compleixen condemna.

Segons va informar la conselleria de Justícia, en mans de la republicana Ester Capella, la secretaria de Mesures Penals de la Generalitat va avalar ahir l'acord de les juntes de tractament de les presons, que l'11 de desembre passat, en decisions no unànimes, van descartar concedir de moment el règim de semillibertat o tercer grau als líders del procés.

El departament de Justícia tenia de termini fins a mitjan febrer de l'any que ve per resoldre la classificació definitiva dels presos del procés: en primer grau o règim tancat -amb les mesures de control més restrictives-, en segon -ordinari- o en tercer o obert, que permet als reclusos sortir diàriament i tornar a la presó només a dormir.

Tercer grau

Amb la seva decisió, la Secretaria de Mesures Penals de la Generalitat barra el pas a la possibilitat que els condemnats pel Suprem siguin classificats directament en tercer grau, règim que reclamaven tant els presos de JxCat com els responsables polítics de la formació.

Per ratificar el segon grau proposat pels tècnics de les presons, el Servei de Classificació del departament va tenir en compte el «procés d'inserció social favorable» dels reclusos, però també l'alta durada de les penes imposades als líders del procés, d'entre nou i 13 anys de presó, segons va apuntar la conselleria en un comunicat als mitjans.

El segon grau o ordinari pot ser flexibilitzat en el futur mitjançant l'aplicació d'articles del règim penitenciari, com el 100.2 o el 117, que permet sortides diürnes del centre per treballar o dur a terme tasques de voluntariat.

De fet, el comunicat de la conselleria, en les seves resolucions d'ahir el Servei de Classificació va recordar a les juntes de tractament dels centres de Lledoners, Puig de les Basses i Mas d'Enric que, «tal com estableixen diversos articles de la legislació penitenciària, el règim de vida en segon grau també permet l'inici progressiu de la tornada a la comunitat».