Experts iranians i ucraïnesos van investigar ahir l'accident de l'avió de l'aerolínia Ukraine International, en el qual van morir els 176 ocupants, i que segons l'informe preliminar de l'Iran va tenir un incendi abans d'estavellar-se.

Les primeres investigacions fetes públiques tracten de posar fi a les especulacions que el Boeing 737 que cobria la línia Teheran-Kíev es va estavellar al sud de la capital iraniana a causa d'un atac i no d'una fallada tècnica, encara que s'ha d'esperar a la lectura de les caixes negres.

En coincidir el sinistre amb el bombardeig de l'Iran contra una base a l'Iraq que allotja tropes nord-americanes i en tractar-se d'un avió ucraïnès han circulat rumors que l'aparell podria haver estat derrocat i entre les teories figura un míssil rus. L'Organització de l'Aviació Civil de l'Iran va indicar que testimonis de l'accident, tant persones que eren en terra com tripulació d'altres vols, van observar un incendi en l'aparell i que la posterior explosió va ser a causa de la col·lisió contra el sòl. Segons les seves dades, l'avió inicialment es dirigia cap a l'oest i «després d'ocórrer el problema va girar a la dreta i en el moment de la caiguda estava en ruta de retorn a l'aeroport» internacional Imant Jomeiní, al sud de Teheran.

L'aparell va desaparèixer dels radars als pocs minuts de l'enlairament quan es trobava a una altitud de 8.000 peus, segons l'informe, que apunta que «no es va rebre cap missatge de ràdio del pilot sobre circumstàncies inusuals».

El ministre iranià de Transport, Mohamad Eslamí, va afirmar que el Boeing 737 es va estavellar a causa d'«una fallada tècnica» i que els rumors sorgits sobre un atac terrorista o un tret a l'avió són «falsos». «Si els rumors haguessin estat certs, l'avió hauria d'haver explotat a l'aire, però això no ha succeït, perquè l'avió es va incendiar a causa d'una fallada tècnica que va provocar que els seus sistemes de comunicacions i control deixessin de funcionar», va subratllar. També el portaveu de l'Exèrcit iranià, Abolfazl Shekarchí, va rebutjar en les últimes hores que un míssil hagués derrocat l'avió i va descriure aquestes informacions com a «ridícules» i «una mentida absoluta».

Encara que inicialment les autoritats ucraïneses van dir que l'accident havia estat fruit de la fallada d'un dels motors, posteriorment van eliminar aquesta declaració.

El president d'Ucraïna, Vladímir Zelenski, que va decretar el dia d'ahir duel nacional per les víctimes de l'accident aeri, va prometre als seus conciutadans que es durà a terme una recerca exhaustiva i independent de les causes del sinistre.