La sala penal del Tribunal Suprem ha rebutjat per unanimitat que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, pugui anar al Parlament Europeu a prendre possessió de l'escó malgrat la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que li reconeixia la immunitat des del dia que va ser proclamat electe. Descarta que hagi de quedar en llibertat o concedir-li un permís, ni tampoc demanar un suplicatori a l'eurocambra un cop va ser condemnat en sentència ferma a 13 anys de presó i d'inhabilitació. Al seu parer, aquesta condemna comporta l'exclusió de la seva condició d'eurodiputat que li va reconèixer el TJUE. La "immunitat de desplaçament" reconeguda pel tribunal europeu, continua, no era un "blindatge" davant d'una sentència condemnatòria. En aquest sentit, rebutja que hi hagi causa de nul·litat de la sentència o del judici, que va acabar un dia abans que Junqueras fos proclamant diputat del Parlament Europeu.

El Suprem reconeix que Junqueras va adquirir la condició de parlamentari en el moment en què va ser proclamat electe per la Junta Electoral Central el 13 de juny de 2019, per molt que el tribunal no li permetés sortir en llibertat per fer els tràmits burocràtics. Tanmateix, sosté que el fet que ja no sigui un pres preventiu sinó condemnat per sentència ferma fa que ara sigui "inelegible".

"En el moment en què Junqueras va ser condemnat a la pena de 13 anys de presó es va convertir, per ministeri de la llei, en inelegible. I aquest obstacle legal per a l'exercici del dret de representació projecta sobre ell una causa d'incompatibilitat que l'exclou del Parlament europeu", continua.

La suspensió de la inhabilitació no afecta

D'altra banda, el Suprem aixeca la suspensió de l'execució de la pena de 13 anys d'inhabilitació. El Suprem remarca que el fet que deixés en suspens la condemna d'inhabilitació a l'espera del TJUE no afecta perquè el que converteix Junqueras en inelegible és la condemna de presó.

Podia dictar sentència

"Cap obstacle impedia dictar sentència -ja ferma- ni tampoc executar allò resolt, tot i que, per a l'efectivitat de la pena d'inhabilitació, hem esperat prudentment" per executar la inhabilitació. El Suprem defensa que la sentència que condemna Junqueras no pot ser nul·la perquè la decisió del TJUE no afecta la condició ni de processat, acusat ni condemnat.

No cal suplicatori

"Qui participa en un procés electoral quan ja està sent jutjat, per molt que finalment resulti electe, no gaudeix d'immunitat conforme el dret nacional. No pot condicionar el desenllaç del procés ni, encara menys, el dictat de la sentència", afirma el tribunal que va jutjar Junqueras i la resta de líders independentistes. Per això, considera que no és "ni era" necessària l'autorització del Parlament europeu.

Sobre l'afirmació de la defensa i l'advocacia de l'Estat que caldria demanar un suplicatori al Parlament europeu perquè suspengui la immunitat, la sala penal del Suprem diu que "no tenen raó". Segons el Suprem, no cal demanar autorització al Parlament europeu per sentenciar-lo i tampoc calia quan Junqueras va ser proclamat electe perquè ja s'havia obert judici oral.

"Si quan l'electe adquireix tal condició ja s'ha procedit a l'apertura de judici oral, és obvi que decau el fonament de la immunitat", assegura. I pel fet que la sentència sigui ferma, "el seu mandat esdevé nul i així ho ha declarat la Junta Electoral Central".

Diferencia tipus d'immunitat

En una primera interlocutòria, sobre l'abast de la sentència del TJUE, la sala que va condemnar Junqueras a 13 anys de presó, afirma que no cal demanar permís a l'eurocambra per dictar sentència contra Junqueras. Però sí admet en una segona resolució que resol el recurs de súplica per la denegació del permís per prometre el càrrec, que segons la doctrina del TJUE, caldria demanar suplicatori quan el pres encara està en presó preventiva per mantenir les mesures cautelars.

"Per molt que fos parlamentari europeu, Junqueras no gaudia d'immunitat de jurisdicció. Només d'immunitat de desplaçament en els termes que van ser revelats pel TJUE", diu. Tanmateix, el Suprem argumenta que no podia aplicar la doctrina en el moment en què va ser declarat electe perquè el TJUE encara no s'havia pronunciat però diu que tindrà en compte d'ara endavant que, per mantenir la presó preventiva, caldria demanar suplicatori a l'eurocambra.