El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, el de Foment, José Luís Ábalos i la d'Indústria, Reyes Maroto, continuaran al davant de les seves respectives carteres al nou Govern de coalició del PSOE i Podem i en el qual també hi haurà un representant del PSC, Salvador Illa, que assumirà Sanitat. El nom del català s'ha conegut aquest divendres, com també els d'Arancha González Lara (Exteriors, UE i Cooperació) i José Luis Escrivá (Seguretat Social, Inclusió i Migracions).

Illa substituirà al capdavant de Sanitat María Luisa Carcedo. Illa (La Roca del Vallès, 1966) és llicenciat en Filosofia per la Universitat de Barcelona i té un màster en direcció d'empreses a l'IESE. Va ser alcalde de La Roca del Vallès entre el 1995 i 2005 i ha ocupat càrrecs a l'administració de la Generalitat i a l'Ajuntament de Barcelona, així com en el grup municipal del PSC a la capital catalana. Des de novembre de 2016 és secretari d'Organització del PSC al costat del líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta. Recentment, Illa ha format part de l'equip negociador dels socialistes amb ERC per tancar l'acord que ha facilitat la investidura de Sánchez com a president de l'executiu espanyol.

Tant Grande-Marlaska com Maroto van arribar a l'Executiu de Pedro Sánchez després de la moció de censura a Mariano Rajoy al juny de 2018. En aquest moment, el titular d'Interior era membre del Consell General de Poder Judicial i la responsable d'Indústria era diputada del PSOE a l'Assemblea de Madrid.

La nova ministra d'Afers Exteriors, UE i Cooperació serà Arancha González Laya. Nascuda a Sant Sebastià el 1969 i criada a Tolosa (Guizpúzcoa), és jurista de formació i és l'actual directora executiva del Centre de Comerç Internacional, una agència conjunta de les Nacions Unides i l'Organització Mundial de Comerç, destinada al fet que les empreses en països en desenvolupament siguin més competitives en el mercat global. Amb el seu nomenament es posa de manifest la intenció que havia anunciat el Govern central de donar a la cartera d'Exteriors un perfil que doni prioritat a la diplomàcia econòmica.

El president de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), José Luis Escrivá Belmonte, serà el ministre de Seguretat Social, Inclusió i Migracions del nou executiu de Pedro Sánchez. Les mateixes fonts destaquen que és un "prestigiós economista" que va estar al capdavant de la divisió de política monetària del Banc Central Europeu i va ser representant principal a Amèrica del Banc de Pagaments Internacionals (BIS), entre d'altres responsabilitats. Aquest ministeri és de nova creació, després que s'hagi separat Treball -que quedarà en mans de Yolanda Díaz d'Unides Podem- de Seguretat Social. Moncloa destaca que el ministeri tindrà una "clara vocació econòmica".

A banda, José Luís Ábalos (Foment) seguirà com a ministre mentre que Dolores Delgado (Justícia) no continuarà. El ministeri d'Ábalos passarà a anomenar-se de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, en lloc de Foment, per homologar la denominació amb la resta d'Europa. "Es tracta d'una reorientació de les polítiques d'infraestructures del país", diu Moncloa. L'Agenda Urbana s'incorpora a les seves competències i es mantenen les d'habitatge, que "anirà més enllà" amb una "aposta per un desenvolupament integral de les ciutats i pobles".

Els altres noms del nou govern

Els noms dels ministres van començar a confirmar-se de manera oficial aquest dijous. Sánchez comptarà amb quatre vicepresidències: Carmen Calvo (Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria); Pablo Iglesias (Drets Socials i Agenda 2030); Nadia Calviño (Economia i Transformació Digital) i Teresa Ribera (Transició Ecològica i Repte Demogràfic).

A més, la ministra d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, i el ministre de Ciència, Pedro Duque, mantindran els seus càrrecs en el pròxim Executiu, mentre que l'actual ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, i el titular de Cultura, José Guirao, no continuaran al Govern.

Així mateix, Moncloa va fer oficial la resta de nomenaments dels ministres d'Unides Podem: Irene Montero, en Igualtat; Yolanda Díaz, Treball; Manuel Castells, Universitats i Alberto Garzón, Consum.