L'Iran va reconèixer ahir que l'avió ucraïnès que es va estavellar a Teheran dimecres i en què van morir les 176 persones que hi viatjaven va ser abatut «involuntàriament» per l'exèrcit a causa d'un «error humà». Feia dos dies que negaven aquesta hipòtesi, que ja havia sigut plantejada per diversos països. Però el president de l'Iran, Hassan Rouhani, va confirmar els fets, en explicar que «la investigació interna de les Forces Armades ha conclòs que, lamentablement, els míssils disparats a causa d'un error humà van causar l'horrible accident de l'aeronau ucraïnesa que va matar 176 persones innocents».

La Guàrdia Revolucionària de l'Iran va assumir en un comunicat televisat la responsabilitat d'haver abatut l'avió, com també va explicar que van confondre el Boeing 737 que acabava d'enlairar-se de l'aeroport de Teheran amb un míssil creuer.

El comandant de la Força Aeroespacial de la Guàrdia Revolucionària, el general Amir Ali Hajizadeh, va explicar en una compareixença que abans d'obrir foc van intentar contactar amb l'aparell i, en no obtenir-ne resposta amb advertiment previ, van disparar. Segons l'explicació del general, un dels operadors de la defensa aèria iraniana havia rebut informació que s'havia llançat un míssil creuer contra l'Iran els darrers minuts.

El president iranià va afirmar que el succés va tenir lloc «en una atmosfera d0intimidació dels Estats Units contra l'Iran i en defensa dels possibles atacs militars nord-americans». A més, Rouhani va esxplicar, a través del seu compte de Twitter, que les investigacions segueixen el seu curs per identificar i perseguir els qui van perpetuar aquesta «gran tragèdia i error inoblidable».

En aquest punt, va assegurar que l'Iran lamenta «profundament» aquests fets i va mostrar el «més sincer condol» a les famílies afectades després del sinistre de l'avió.

Al principi, les autoritats de l'Iran van qualificar de «rumors il·lògics» les informacions sobre la possibilitat que l'avió ucraïnès sinistrat fos abatut per míssils iranians.

Les reaccions

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, i el seu homòleg iranià van mantenir una conversa telefònica sobre els fets, però Zelenski considera insuficients les explicacions del Govern iranià i ha exigit a la república islàmica una disculpa oficial, així com la seva cooperació per resoldre aquest incident.

Precisament, la UE espera que l'Iran «continuï cooperant» i emprengui una «investigació exhaustiva i transparent». Un equip d'especialistes francesos examinarà la caixa negra de l'avió mentre el president francès, Emmanuel Macron, visiti la capital ucraïnesa, Kíev.

El Regne Unit, el primer ministre, Boris Johnson, qualifica la confessió iraniana sobre l'abatiment de l'avió de «primer pas important» per poder avançar en la investigació.

Per la seva banda, Alemanya insta l'Iran a assumir més precauciones i la cancellera, Angela Merkel, defensa l'acord nuclear signat el 2015 amb l'Iran, malgrat la tensió amb els Estats Units i l'anunci que reprendrà el procès d'enriquiment d'urani. «Estem d'acord en què hem de fer tot el possible per preservar l'acord, el Pla integral d'acció conjunta (PIAC)», assegura la cancellera.

D'altra banda, el Govern rus també ha aplaudit la «valenta decisió» presa per l'Iran a l'hora de confessar la seva autoria d'abatre l'avió. El que va passar amb l'avió ucraïnès, segons el parer del representant adjunt de l'ambaixada de Rússia davant les Nacions Unides, Dimitri Polianski, «és un ter-rible i tràgic error, però la decisió de reconèixer-ho és valenta».