La concentració convocada per la plataforma España Existe i Vox a la plaça de Sant Jaume de Barcelona contra el nou govern de Pedro Sánchez va acabar ahir al migdia amb la presència de desenes de persones amb banderes i símbols franquistes i falangistes. A la mateixa plaça, unes 300 persones, convocades per col·lectius antifeixistes, van protestar contra l'acte de Vox. Un cordó dels Mossos d'Esquadra va mantenir separades les dues protestes i, quan la concentració liderada pel partit d'ultradreta es va desconvocar, els agents van fer una doble línia policial perquè la distància fos més impermeable, per l'arribada del grup amb símbols franquistes.

Va ser aleshores quan ambdos grups van llençar alguns objectes a banda i banda, com llaunes i ous, però la tensió no ha anat a més.

Més de mig miler de persones van participar ahir a l'acte a Barcelona de la plataforma 'España Existe', en una convocatòria davant dels ajuntaments de les ciutats de l'estat espanyol, amb cartells del partit d'ultradreta amb missatges com «Pedro Sánchez traïdor».

També van cridar proclames com «Puigdemont, a presó». «Reivindiquem la nostra nació, Espanya, la sobirania i la Constitució», va afirmar el diputat de Vox al Congrés Ignacio Garriga, que creu que el nou govern espanyol és «il·legítim». Va afegir que, davant el govern de la Generalitat, lliuraran «una batalla judicial, social i política sense quarter per garantir la llibertat de tots els catalans i espanyols».

A l'altra banda de la plaça, davant del Palau de la Generalitat, unes 300 persones es van manifestar en contra d'aquest acte. «Estem aquí per protestar contra el feixisme i defensar l'espai públic», va subratllar el diputat de la CUP Carles Riera, entre els participants a la manifestació.

Riera va denunciar que la convocatòria de Vox tingués permís de la Conselleria d'Interior: «Al feixisme, no se li pot deixar cap espai, ni un metre. Tot l'espai que se li deixa lliure es converteix en un atac a la democràcia, les llibertats i els drets. Amb el feixisme no es dialoga; se'l combat i se'l derrota amb l'espai públic i amb la lluita política». Riera també va criticar el cordó policial, que va mantenir la manifestació separada de l'acte de Vox: «Els feixistes campen lliures per la plaça mentre que els cossos de seguretat tenen encapsulades les antifeixistes». El cupaire va lamentar que els Mossos van identificar i denunciar una noia que portava una pancarta antifeixista, segons va explicar. «Aquest és el problema, els feixistes reben un tracte de favor i de privilegi i les antifeixistes sempre patim la repressió», va carregar.