Carles Puigdemont i Toni Comín durant un ple del Parlament Europeu. Aquest dilluns, tots dos han ocupat els seus escons a la sessió celebrada a Estrasburg, durant la qual, el president de la cambra, David Sassoli, ha informat formalment a la resta dels membres de la seva incorporació. És "impossible" que la unió "pugui seguir girant els ulls cap a un altre costat", ha reivindicat Puigdemont en una compareixença pública, durant la qual també ha reblat que "la crisi catalana ha impactat en els fonaments de la UE".

El primer ple de l'any a Estrasburg ha començat amb un minut de silenci per les víctimes de l'avió abatut a l'Iran de forma accidental. Poc després, Sassoli ha dit que arran de la sentència del 19 de desembre del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), Puigdemont, Comín i Oriol Junqueras tot i que, després, ha dit que el mandat del republicà es dona per acabat des de la decisió de la JEC d'inhabilitar-lo. Sassoli ha especificat que Puigdemont i Comín seran al grup dels no adscrits.

Els dos eurodiputats de JxCat han portat al ple cartells reclamant la llibertat del líder de Junqueras, que els han fet amagar. No han estat els únics: els diputats del grup dels Verds/ALE, que va escollir al republicà com a vicepresident, també han posat cartells sobre la seva taula. L'eurodiputada Diana Riba ha exhibit el cartell, i un funcionari de l'Eurocambra li ha tombat després d'exigir-li que el retirés.

El Parlament Europeu fa retirar un cartell de Junqueras que ensenyaven Puigdemont i Comín

El Parlament Europeu fa retirar un cartell de Junqueras que ensenyaven Puigdemont i Comín

Abans de l'inici del ple, Puigdemont ha saludat alguns eurodiputats del grup de l'Esquerra Unitària (GUE), com la francesa Manon Aubry. També ha conversat amb eurodiputats flamencs de l'N-VA, i fins i tot se li ha acostat el líder del partit del Brexit, Nigel Farage.

No tothom ha estat conforme amb el debut de Puigdemont i Comín. L'eurodiputat de Vox, Jorge Buxadé, ha intentat amb insistència demanar la paraula arran de la incorporació dels dos representants catalans al plenari, però Sassoli no li ha donat.

«Ara la immunitat comença als Pirineus»

Acabada la sessió, Puigdemont ha assegurat que lluita per poder tornar a trepitjar Catalunya i ha instat l'Estat espanyol a "respectar i reconèixer" la seva immunitat. "No és comprensible que tinguem immunitat a tota Europa excepte en un estat. Ara la immunitat comença als Pirineus", ha lamentat. Puigdemont ha afegit que el seu equip legal ja està treballant en els arguments jurídics per garantir la seva protecció contra la detenció, també a Espanya, tot i que ha refusat donar "detalls" dels seus plans. L'eurodiputat i expresident ha dit que ara cal veure si els que deien que no podria ser membre del Parlament Europeu també s'equivoquen quan diuen que Espanya pot "decidir unilateralment treure la immunitat" a un eurodiputat.

"Jo no he descartat trepitjar sòl espanyol, he dit que és el que hauria de passar si la immunitat regeix per a tots els eurodiputats, en tots els territoris, sense excepció. Que jo sàpiga no hi ha una excepció espanyola a la immunitat", ha destacat. "Espanya és membre de la Unió Europea", ha recordat.

Puigdemont també ha demanat al president espanyol, Pedro Sánchez, que sigui "coherent" amb el seu compromís d'investidura de "desjudicialitzar la política", i digui al PSOE que voti en contra del suplicatori del Suprem.

"Seria bastant incomprensible", ha afirmat Puigdemont, que després de prometre desjudicialitzar el conflicte, Sánchez donés suport a "una conseqüència tan clara i evident de la judicialització com el suplicatori".

"No crec que calgui entrar en altres tipus de mercadeig perquè no ho entendria ningú. Només demanem coherència entre el que es diu i el que es fa", ha reiterat.