El primer ministre britànic, Boris Johnson, va denegar aquest dimarts la petició de la cap del Govern escocès, Nicola Sturgeon, sobre la celebració d'un nou referèndum d'independència del Regne Unit, en al·legar que Escòcia ja va votar el 2014 i va decidir rebutjar la separació. «No puc acceptar cap sol·licitud de transferència de poders que condueixi a més referèndums d'independència», va afirmar Johnson en una carta adreçada a la cap del Govern escocès.

El cap de l'Executiu britànic va respondre així a la sol·licitud formal que Sturgeon va realitzar a final del mes passat (després de les eleccions generals del 12 de desembre) en què va requerir a Londres que transferís al Parlament escocès les competències necessàries per organitzar una consulta aquest any. Johnson va assenyalar que després de considerar «minuciosament» la petició del Govern escocès, ha conclòs que la regió ja va celebrar un referèndum fa cinc anys. Va afegir que llavors Sturgeon, que era «número dos» del Govern escocès, i el seu predecessor, l'exministre principal Alex Salmond, van fer la «promesa personal» que la consulta resoldria la qüestió durant «almenys una generació». En el plebiscit, un 55% va votar a favor de continuar al Regne Unit davant d'un 44% que va avalar la independència.

«El Govern del Regne Unit continuarà defensant la decisió democràtica del poble escocès i la promesa que vostè els va fer. Per aquesta raó, no puc acceptar cap sol·licitud de transferència de poder que condueixi a més referèndums d'independència», va explicar Johnson.

Canvi de circumstàncies

El Partit Nacionalista Escocès (SNP), que lidera Sturgeon, considera que la sortida de la Unió Europea, que es produirà el proper dia 31 de gener i contra la qual Escòcia es va pronunciar majoritàriament, canvia les circumstàncies en què es va votar el 2014 i posa de manifest la necessitat de tornar a convocar un referèndum. A més, Sturgeon argumenta que el resultat dels últims comicis generals en què l'SNP va ser el partit més votat a Escòcia -va aconse-guir 48 dels 59 escons reservats a la regió al Parlament de West-minster- avala la seva demanda.

En canvi, el Govern de Johnson va destacar que un retorn a les urnes «continuaria l'estancament polític que Escòcia ha viscut a l'última dècada, amb escoles, hospitals i llocs de treball escocesos novament abandonats a causa d'una campanya per separar-se del Regne Unit».