La presó de Lledoners va concedir ahir dos permisos de 48 hores per sortir de la presó a l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez i al líder d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, un cop han complert la quarta part de la condemna que se'ls va imposar pel procés.

Segons va informar el departament de Justícia, la junta de tractament de Lledoners, on estan reclosos els Jordis, va acordar ahir proposar els seus primers permisos ordinaris, que ara hauran de ser ratificats pel Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals de la Generalitat.

Els dos líders independentistes van complir ahir entre reixes una quarta part de la condemna de nou anys de presó que els va imposar el Tribunal Suprem per sedició pel seu paper en el procés, el que els dona dret a gaudir de permisos de sortida, un cop el departament de Justícia va aprovar la setmana passada la seva classificació en segon grau.

Mentre mantinguin el segon grau penitenciari, els Jordis podran gaudir de 36 dies de permís anuals i un màxim de set dies consecutius, mentre que el tercer grau o règim obert permet disposar-ne de 48 l'any.

Fins a les 48 hores, el permís pot ser autoritzat pel Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals de la Generalitat (els d'entre tres i set dies han de ser ratificats pel jutjat de vigilància), després que els reclusos ho hagin sol·licitat formalment a través d'una instància.

A més d'haver complert una quarta part de la condemna, per aconseguir permisos de sortida de la presó els presos han de mostrar una bona conducta dins del centre penitenciari i una actitud que faci preveure que tornaran a la presó.

En el seu comunicat, el departament de Justícia ja va advertir que no concretarà els dies en què sortiran tots dos reclusos, amb la finalitat de «protegir-ne» la intimitat.

En el cas de Jordi Sànchez, el seu advocat va recordar la setmana passada que la seva intenció és passar el permís penitenciari en la intimitat, envoltat dels seus familiars i cercles pròxims, i va demanar que es respectés la seva decisió de gaudir d'una sortida discreta.

Els Jordis són els primers dels set líders independentistes a la presó que podran gaudir de permisos penitenciaris: Oriol Junqueras, condemnat a 13 anys, podrà accedir-hi el 30 de gener del 2021, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa el 16 de febrer del 2021, Carme Forcadell el 2 de febrer del 2021, Joaquim Forn el 16 de juny del 2020 i Josep Rull el 2 d'octubre del 2020.