El departament de Justícia ha avalat el primer permís de sortida de 48 hores que la presó de Lledoners va concedir dimarts a l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez i al líder d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, un cop han complert la quarta part de la condemna que se'ls va imposar pel procés.

Segons va informar ahir el departament de Justícia, la secretaria de Mesures Penals de la Generalitat ha acordat resoldre favorablement el permís que la junta de tractament de Lledoners va proposar per als Jordis, amb què per primera vegada podran abandonar la presó durant dos dies.

Els dos líders independentistes han demanat poder gaudir del seu primer permís en la intimitat i de forma discreta i, de fet, la secretaria de Mesures Penals ha advertit que no concretarà quan tindran lloc les sortides «per protegir la seva intimitat».

Jordi Cuixart i Jordi Sànchez van sol·licitar el seu primer permís de sortida, després d'haver complert a la presó una quarta part de la condemna de nou anys que el Tribunal Suprem els va imposar, per un delicte de sedició, pel seu paper en el procés independentista.

Mentre romanguin en segon grau, podran gaudir de 36 dies de permís anuals -i un màxim de set dies consecutius-, mentre que el tercer grau o règim obert permet disposar-ne de 48 l'any.

Fins a les 48 hores, el permís pot ser autoritzat pel Servei de Classificació de la secretaria de Mesures Penals de la Generalitat -els d'entre tres i set dies han de ser ratificats pel jutjat de vigilància-, després que els reclusos l'hagin sol·licitat formalment a través d'una instància.

A més d'haver complert a la presó una quarta part de la condemna, per aconseguir permisos de sortida dels presos han de mostrar una bona conducta dins del centre penitenciari i una actitud que faci preveure que tornaran a la presó.

Els Jordis són els primers dels set líders independentistes a la presó que podran gaudir de permisos penitenciaris: Oriol Junqueras, condemnat a 13 anys, podrà accedir-hi des del 30 de gener del 2021; Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa, des del 16 de febrer del 2021; Carme Forcadell, des del 2 de febrer del 2021; Joaquim Forn, del 16 de juny del 2020, i Josep Rull, del 2 d'octubre del 2020. No obstant això, tots podrien aconseguir aviat sortides diürnes de presó -fins i tot cada dia-, mitjançant l'aplicació d'articles del reglament penitenciari, com el 100.2 o el 117, que permeten flexibilitzar el segon grau en què el departament de Justícia va resoldre classificar-los la setmana passada.