Els Bombers de la Generalitat van començar ahir a retirar l'òxid de propilè de l'empresa química IQOXE de la Canonja, que han estat refrescant des de l'explosió de dimarts.

El delegat de la Generalitat a Tarragona, Òscar Peris, va explicar ahir en declaracions als periodistes al Centre de Comandament Avançat que l'operatiu està condicionat per la degradació de les instal·lacions de l'empresa.

«Els Bombers estan treballant en una operativa provisional per poder fer el transvasament del dipòsit a les botes», i va detallar que, un cop sàpiguen quant triguen a omplir cada cisterna, podran calcular quant trigaran a acabar.

Després de l'explosió d'un reactor d'òxid d'etilè hi va haver un incendi en el tanc d'òxid de propilè, que els Bombers van controlar i van refrescar fins que dimecres es va apagar.

El sotsinspector de Bombers Bienvenido Aguado va dir que han esperat a començar a retirar el producte per poder tenir «totes les garanties» de seguretat.

Aguado va concretar que en la primera fase de l'extracció faran servir nitrogen, i també faran servir canonades específiques «que garanteixin que poden resistir al producte».

El sotsinspector dels Bombers va apuntar que utilitzaran una bomba per aspirar el producte, posar-lo en una cisterna i després introduir-lo en una altra cisterna de transport.