L'arribada d'un temporal dur portarà nevades a cotes baixes, pluges molt abundants -superiors als 150 litres en diversos punts de Catalunya-, vendaval i onades de fins a set metres, segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). La bor-rasca ja es començarà a fer notar avui amb una primera tongada de vents forts de 80 km/h a la meitat est, onades de 2,5 metres i nevades que podrien deixar uns 10 centímetres per sobre dels 900 metres a l'extrem sud, a la zona dels Ports.

Serà dilluns quan el temporal es reforçarà i es preveu molt intens, amb una cota de neu molt baixa durant el matí -entre els 100 i els 300 metres- a l'interior de Girona i al nord de Barcelona, pluges de més 100 litres en 24 hores a les comarques del nord-est, i onatge que podria superar els set metres d'altura arreu del litoral català. Al Pirineu Oriental, la nevada podria ser molt abundant i podria deixar prop de 2 metres de neu nova a partir dels 1.500 metres.

Protecció Civil ha activat l'alerta per ventades i preveu que a partir d'avui el vent de tramuntana i gregal superi els 80 km/h al Pirineu i a l'Empordà. Dilluns, el vent fort s'estendrà a la resta del país fins arribar a la plana de Lleida i al prelitoral i litoral de la demarcació de Tarragona. Protecció Civil demana molta precaució en els desplaçaments i en les activitats de lleure que es realitzin a l'exterior per la possible caiguda de branques, arbres i altres elements estructurals.

En paral·lel, Protecció Civil també ha posat en prealerta el pla d'emergències per nevades i onatge. Avui, la neu es concentrarà a l'extrem sud de Catalunya, amb una cota que rondarà els 700 metres i amb fins a 10 centímetres d'acumulació per sobre dels 900 metres.

Nevades a cotes baixes

Serà dilluns quan es preveu que la nevada s'intensifiqui i es propagui arreu de Catalunya. La cota de neu començarà molt baixa -entre els 100 i els 300 metres- a les comarques de l'interior de Girona i nord de Barcelona, i a partir del migdia la cota hauria d'anar pujant progressivament cap als 400-500 metres. Per sobre dels 1.000 metres es podrien acumular més de 20 centímetres.

Protecció Civil demana als conductors estar atents a les previsions meteorològiques. Cal tenir el vehicle preparat per la neu, amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat de bateria per si hi ha alguna emergència.