El Govern i els comuns han pactat uns nous pressupostos de la Generalitat pel 2020. L'acord reflecteix un increment de la despesa pública respecte dels comptes que estaven en vigor, i també en comparació amb el frustrat projecte de pressupostos de 2019. "Per tal de donar resposta a les principals prioritats polítiques, la despesa no financera no finalista de la augmenta en 3.070 MEUR", es concreta. A més, s'anuncia un "increment de les inversions reals i de capital de la Generalitat i el conjunt del sector públic, per a situar-les prop de 2.000 MEUR, que suposa un 25% més que al 2017". També es remarca la necessitat de "reclamar els compromisos pendents de l'Estat així com defensar el relaxament dels objectius d'estabilitat pressupostaria".

Els acords més globals del pacte passen, doncs, per aquest increment de la despesa, que vinculen necessàriament a "l'adopció d'un seguit de noves mesures fiscals" que també van pactar els comuns amb el Govern. En aquest cas, a més, no només es compta amb un augment de 3.070 milions respecte dels darrers comptes aprovats per al 2017, si no que també s'afegeix que la xifra és superior a l'increment de 1.0715 milions que reflectien els frustrats i no aprovats pressupostos que es van preparar per al 2019. Pel que fa a la "recuperació del pols inversor", l'acord situa la xifra en "prop dels 2.000 MEUR", cosa que suposa un augment d'un 25% respecte del que hi havia al 2017, en el darrers comptes.

L'aportació en cultura superial'1%

Els nous pressupostos de la Generalitat per al 2020 preveuen incrementar la partida per al sector cultural amb 37,1 milions d'euros addicionals, un augment del 14,2% respecte els del 2017. Amb aquests números, la despesa cultural passa del 0,65% actual a superar l'1%, lluny encara de les demandes del sector d'assolir el 2%. Concretament, segons l'acord de Govern amb els comuns, es posarà especial èmfasi en la recuperació del pla d'inversions per als equipaments culturals i en el reforç del sector audiovisual. La partida reservada per a obra pública passarà de l'1% a l'1,5% amb la finalitat d'invertir en la conservació, restauració i adquisició dels béns de patrimoni cultural català i en la creació artística contemporània. Els recursos totals disponibles en l'àmbit de la cultura se situaran en el 301,8 milions.

13,1 MEUR per a l'atenció a la immigració i 10 places extra a Inspecció de Treball

La negociació entre el Govern i els comuns també preveu incrementar la partida per a les polítiques de dependència en 92 milions d'euros respecte als comptes del 2017, situant-la en un total de 1.566 milions d'euros. Així mateix, es confirma el compromís de desplegar el darrer tram de la renda garantida de ciutadania (RGC), fins arribar als 388 milions d'euros, un increment de 125 milions en comparació amb els últims pressupostos aprovats. El pacte preveu que es reguli la comptabilitat entre la renda garantida i el treball intermitent o altres prestacions en el cas de persones vulnerables, i el Govern es compromet també a fer compatible i complementària la RGC amb feines a temps parcial en determinats supòsits.

Per combatre la sinistralitat laboral i la precarietat a la feina -i després d'un any marcat per la polèmica dels falsos autònoms en plataformes com Glovo o Deliveroo- el pacte preveu reforçar el personal a Inspecció de Treball amb 10 places addicionals en els propers dos anys, i la contractació de 35 subinspectors més.

En matèria laboral, la negociació entre la Generalitat i els comuns també preveu que s'activi un Pla d'Ocupació jove per incentivar que els nois i noies que van marxar a l'estranger per la situació precària a Catalunya durant la crisi pugin retornar. La partida que es destinarà a aquest programa serà de 2,5 milions d'euros.

ERC celebra l'acord pressupostari amb els comuns perquè "posa fi a l'època de les retallades"

La secretària general adjunta d'ERC i portaveu del partit, Marta Vilalta, ha celebrat que el Govern i els comuns hagin arribat a un acord perquè "posa fi a l'època de les retallades". El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, han escenificat aquest dimecres l'acord en un acte amb la líder de CatECP al Parlament, Jéssica Albiach. Poc després, en una roda de premsa, Vilalta ha lloat que materialitzar aquests comptes permetrà "recuperar els nivells de despesa d'abans de l'època de crisi" i suposa una "continuïtat" amb els que va presentar Oriol Junqueras quan era vicepresident del Govern.

En preguntar-li si la possible inhabilitació en ferm del president de la Generalitat, Quim Torra, pot afectar la tramitació d'aquests pressupostos, Vilalta ha afirmat que "no han de ser jutjats i jutges qui treguin i posin presidents" i ha defensat l'actuació per la qual Torra va ser condemnat per desobediència -mantenir al balcó de la Generalitat la pancarta amb el text 'Llibertat presos polítics' i un llaç groc en període electoral-. "Fem el que sempre hem fet: donem suport al president i no avancem cap dels esdeveniments".

PSC: "Si no hi ha pressupostos a l'Estat, són paper mullat"

La portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, ha advertit que encara que s'aprovin els pressupostos de la Generalitat, si després no hi ha pressupostos generals a l'Estat "són paper mullat". Poques hores després que el Govern i els comuns hagin fet públic l'acord sobre els comptes, Granados ha assegurat que pretenen estudiar "en profunditat" els números per fer-ne una valoració, però ha retret que es digui que s'augmenta la despesa en 3.000 MEUR respecte al 2017 perquè "és fer-se trampes al solitari". Per a la socialista, és fa "volar coloms" perquè es compara el previst per executar el 2020 amb el 2017, una etapa de creixement econòmic. En aquest sentit, afirma que tots aquests diners que teòricament s'augmentarien "ja s'han gastat", i per això reclama comparar-ho amb allò executat el 2019.

Granados, a més, ha remarcat en roda de premsa a la seu del partit que "tan important és que hi hagi pressupostos com que siguin uns bons pressupostos" i ha lamentat, també, que es va "tard". La portaveu parlamentària ha explicat que en cap moment s'ha intentat negociar amb ells i creu que es deu al fet que Torra veia els comptes com un "instrument" per a l'autodeterminació, per la qual cosa ha considerat "lògic" que no s'hagi comptat amb ells.

D'altra banda, la socialista ha insistit que encara que s'aprovin els comptes calen eleccions a Catalunya perquè el Govern està "exhaurit i desunit". Així, ha explicat que "l'ordre dels factors no altera el producte" i per tant ha argumentat que Catalunya necessita uns pressupostos "si són bons" encara que el Govern estigui "dividit i esgotat" i calguin eleccions. "No creiem que Torra estigui en la disposició de liderar l'acció de govern, fins ara no ho ha fet", ha afegit Granados, que també ha dit que ara mateix hi ha "una minoria parlamentària" que "els fa perdre una de cada tres votacions".

Roldán (Cs) rebutja uns pressupostos que "fiquen la mà a la butxaca dels catalans"

La líder de Cs a Catalunya, Lorena Roldán, ha rebutjat l'acord de pressupostos entre Govern i els comuns en considerar que "es dediquen a ficar la mà a la butxaca dels catalans". En una atenció als mitjans de comunicació després de reunir-se amb SCC, Roldán ha afirmat que els pressupostos per al 2020 no són bons per als catalans i que són una "mala notícia" per a la classe mitjana. Roldán ha contraposat els pressupostos que s'han presentat aquest dilluns amb el model de Cs que, segons ha dit, consisteix en abaixar impostos i, fins i tot, eliminar-los. Així mateix, s'ha mostrat sorpresa pel fet que hagin desaparegut les diferències econòmiques entre JxCat, ERC i els comuns.