Davant la previsió que la borrasca Glòria guanyi intensitat aquest vespre de dilluns i la matinada de dimarts, el Departament d'Interior ha ordenat la suspensió de "totes les activitats a l'aire lliure al medi natural" a les comarques de les demarcacions de Barcelona, Catalunya Central i Girona. El Meteocat alerta que aquest vespre pot nevar per sobre dels 400 metres a punts del Bages, el Moianès i l'Anoia. Les comarques on el risc és més alt són Osona, el Ripollès, la Selva, l'Alt Empordà, el Gironès, i el sud de Catalunya.

De cara a la matinada també caldrà estar molt atents a possibles nevades, almenys fins les 6 del matí. Una neu que podria dificultat la circulació en les primeres hores del dia al Berguedà, la Cerdanya, Osona, el Ripollès, la Selva i el Vallès Oriental, on el risc és elevat, i també al Bages, el Moianès, l'Anoia i el Baix Llobregat, entre altres comarques, on el risc és moderat. Entre les 6 del matí i el final del dia, el temporal se centrarà en la zona dels Pirineus centrals.

Alerta per pluja, vent, neu i mala mar

En una nota signada pel conseller Miquel Buch, s'indica que vista la "confluència" dels riscos meteorològics per neu, vent, onatge i pluja associats al temporal, i atès el que disposen les diferents normatives en la matèria, es resol suspendre les activitats "mentre es mantingui l'activació" dels plans Neucat, Vencat i Inuncat "de forma simultània", o fins que es dicti una nova resolució que anul·li aquesta. Finalment, Buch subratlla que l'incompliment d'aquesta prohibició "pot donar lloc a la imposició de les sancions previstes" a la normativa corresponent i "altres responsabilitats que se'n puguin derivar de l'ordenament jurídic vigent".

De moment, a l'Estat, la borrasca Glòria ja s'ha cobrat dues víctimes mortals, a Astúries i Gandia, i es busca una tercera persona desapareguda al Besòs. Un home va morir diumenge al municipi d'Aller, als voltants de l'estació hivernal de San Isidro (Lleó), en ser atropellat per un vehicle mentre estava posant les cadenes per circular sobre la neu. Tenia 44 anys. La segona víctima mortal s'ha produït aquest dilluns. Juliana, una dona indigent romanesa de 54 anys, estava dormint al rasal parc de l'Estació de Gandia i l'han trobat morta per hipotèrmia.

El dia ha començat amb una petita nevada al Moianès i a l'Anoia

Al matí, el temporal ja ha deixat petites nevades a punts elevats del Moianès, com Castellcir o Moià, i a l'Anoia, com a Pujalt. També ha nevat a les Terres de l'Ebre i les comarques gironines.

On més s'ha fet notar la nevada durant les primeres hores de la jornada ha estat a Tivissa (Ribera d'Ebre), Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa), l'Espolla (Alt Empordà) i Roquetes (Baix Ebre). Aquest matí també ha nevat a Falset (Priorat), Pujalt (Anoia), la Granadella (Les Garrigues), Espinelves (Osona) i Sant Pau de Segúries (Ripollès).

Ratxes de vent de més de 116 km/h

A més de neu, la borrasca Glòria també ve acompanyada de fort vent. Les ratxes registrades aquesta matinada han estat excepcionals a sectors del litoral central, segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya. A Cabrils (Maresme) s'han registrat cops de vent de 116,6 quilòmetres per hora, els més forts dels seus gairebé 13 anys de dades, i l'Observatori Fabra de Barcelona ha detectat una ratxa de 104 km/h, la més elevada dels últims 8 anys.

La comarca més afectada per les ventades a la Catalunya Central ha estat el Moianès. Els Bombers han realitzat una desena de sortides per problemes menors amb arbres, fanals i teulades. Un arbre ha caigut al carrer de la Llum de Castellcir; una planxa d'una teulada s'ha despenjat a la carretera N41c a Moià; un fanal ha caigut a la plaça Major de Moià; un arbre a la Bv 4315 a Santa Maria d'Oló i una claraboia s'ha vist afectada al carrer de la Tosca de Moià.

El SEM atén 13 persones

En total, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 13 persones a causa del fort vent. La major part dels atesos han estat traslladats a centres hospitalaris però cap d'ells és greu. El telèfon 112 d'emergències ha rebut 2.393 trucades fins a les 12 hores pel temporal de vent: 832 al Maresme i 675 al Barcelonès. La majoria han estat per caiguda de branques, arbres, tendals i objectes. Per ciutats, Barcelona ha registrat 483 trucades i Mataró, 365. Els Bombers han rebut 960 avisos, dels quals 669 són a la regió metropolitana nord i 133 a Girona.