Una nova víctima mortal, un veí de Jorba arrossegat per l'aigua, una cinquantena de carreteres afectades, risc de desbordament de rius -entre ells el Llobregat- i quatre línies de tren tallades són les principals incidències d'aquest dijous vinculades al temporal Glòria, que es preveu que abandoni definitivament avui Catalunya.

A les comarques centrals, la crescuda dels principals cursos fluvials ha fet saltar l'alerta i s'ha cobrat la segona de tres vides que ja acumula l'episodi de pluges a Catalunya. A Jorba, l'aigua s'ha endut un home quan es dirigia amb el seu vehicle cap a Sant Martí de Tous.

Veïns del municipi han localitzat el seu cos sense vida fora del seu vehicle. Després de donar l'avís als serveis d'emergències, aquests han accedit fins on estava el cos, al riu Anoia, i han pogut comprovar que estava mort. Estava a un quilòmetre del nucli. Es tracta del forner del municipi, Jaume Teixé, que havia passat pel camí tot just abans que el tanquessin per qüestions de seguretat, segons han explicat veïns de la zona. És el marit d'una regidora i primera tinent d'alcalde de l'Ajuntament, Sílvia Escura, amb la que tenia dos fills. Anteriorment, havia estat també regidor a Argençola. Continua la recerca d'un mariner mercant a Palamós. Amb aquesta de Jorba, són tres les víctimes pel temporal a Catalunya.

L'alcalde de Jorba, David Sànchez, parla de la mort d'un veí pel temporal

L'alcalde de Jorba, David Sànchez, parla de la mort d'un veí pel temporal

L'alcalde de Jorba, David Sànchez, s'ha mostrat consternat després de conèixer la notícia. En declaracions a ACN, ha explicat que l'home, forner a Jorba, havia anat a Tous a dur el pa com cada matí. Ho ha fet pel camí rural que uneix els dos municipis i que el consistori ha tancat preventivament, aquest matí, per la pujada del nivell del riu. La víctima, però, havia passat abans. Pel que fa a les causes, el batlle creu que "és aviat". L'home ha estat trobat fora del vehicle, el qual s'ha localitzat més tard. Les hipòtesis amb les quals ara treballen, afegeix, assenyalen a què es podria haver acumulat material, com ara branques, "i podria haver sobrevingut una quantitat important d'aigua".

Tall d'aigua a Sallent i evacuació de la gossera per inundació

A primera hora de la tarda, s'ha hagut d'evacuar la gossera de Sallent per una inundació que ha afectat les seves instal·lacions. Després de treure els animals del recinte, Seproan busca ara cases d'acollida fins que es pugui recuperar la normalitat. Més tard, una avaria ha provocat que el municipi bagenc hagi de tallar el subministrament d'aigua.

Al municipi bagenc, el riu s'ha desbordat en diferents punts i hi ha hagut afectacions diverses. El camí dels Horts de Cabrianes està tallat des de dimecres al vespre i al llarg del matí el Llobregat s'ha desbordat i ha cobert completament la via asfaltada en força punts. Durant un parell d'hores, de quarts de tres a quarts de cinc, el Pont Nou ha estat tancat per prevenció. L'aigua ha negat camps i horts i instal·lacions properes al riu a totes dues ribes.

Tallada la carretera de Can Poc Oli de Manresa i el Pont Vell de Gironella

A Manresa, l'antiga carretera C-1411 a Manresa (Can Poc Oli), que va des de l'estació de la Renfe fins a la C-55 a l'alçada de l'antiga discoteca Kronos, ha quedat tallada al trànsit aquest matí pels efectes de l'aigua d'aquesta nit. El fet és que en el punt més baix d'aquest vial, al revolt que hi ha molt a prop de l'accés al refugi Aixopluc, el Cardener s'ha desbordat i ha envaït la calçada. A Gironella, s'ha tancat el Pont Vell i l'aigua del Llobregat ha arribat a peu de carrer. A Sallent, durant la nit el Llobregat s'ha desbordat al camí dels Horts de Cabrianes, que ja estava tallat des d'ahir al vespre.

19

Llobregat i Cardener després del temporal

L'aigua també ha provocat diferents esllavissades que han tallat algunes carreteres i, en punts de l'Alt Pirineu, la neu obliga a circular amb cadenes. El poble de Sant Julià de Cerdanyola, per exemple, ha quedat incomunicat fins cap a 3/4 de 12 del migdia. En un dels accessos hi havia neu i a l'altre una esllavissada.

Petites actuacions dels Bombers a municipis com Navarcles, Sant Vicenç i Calaf

A Puig-reig i Pinós, els Bombers també han hagut de retirar pedres caigudes en calçades, mentre que a Calaf i Sant Salvador de Guardiola han estat alertats per inundacions de baixos. A Sant Vicenç de Castellet, on el Llobregat baixa molt ple, les incidències de les últimes hores han estat l'embussament d'un embornal i els despreniments d'una canalera i d'un ferro d'una teulada. A Navarcles, un cable ha quedat penjant a la carretera de Manresa i a Monistrol de Montserrat ha fet falta retirar un arbre caigut al mig de la calçada.

El Solsonès també s'ha llevat sense grans afectacions a la comarca més enllà d'alguns petits despreniments menors a carreteres secundàries que s'han pogut resoldre sense problema. L'única via que s'ha hagut de tallar és la que va del nucli d'Ardèvol a Torà perquè s'ha inundat un tram de la carretera. Per evitar problemes a la part nord de la comarca, on hi ha més risc de nevades, el Consell Comarcal realitzarà una nova escampada de sal per prevenció

Les afectacions al servei de tren

La línia R5 de Ferrocarrils, que uneix Manresa i Barcelona, ha quedat interrompuda durant unes hores entre Castellbell i el Vilar i l'Aeri de Montserrat per acumulació d'aigua a les vies. A les 7 del matí, però, el servei ja funcionava amb normalitat. L'R3, en canvi, només funciona entre Balenyà i Barcelona i hi ha servei alternatiu per carretera entre Balenyà i Vic. El servei fins a Puigcerdà. També a la xarxa ferroviària, a les línies R1 i RG1 hi ha transport alternatiu per carretera entre Arenys i Maçanet, que es perllongarà durant el matí fins a Malgrat de Mar si les condicions ho permeten. Entre Molins, l'Hospitalet i Arenys només circula un tren per hora i sentit. A l'R2 Nord i l'R11 hi ha servei habitual entre l'aeroport i Granollers i un tren per hora i sentit entre Granollers i Sant Celoni/Maçanet. En el recorregut entre Barcelona, Girona i Portbou també hi ha un sol tren per hora i sentit. A més, l'R15 està interrompuda entre Marçà-Falset i Pradell per una esllavissada.

La Baells, al límit

El pantà de la Baells va arribar ahir al vespre al 99,5% de la seva capacitat, fet que va provocar que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) decidís a 2/4 de 7 de la tarda incrementar el cabal de sortida de la presa. Es va començar a alliberar 40 m3/s, però aquesta quantitat va pujar fins als 75 m3/s durant la matinada. L'ACA afirma que aquest augment «no representa cap risc d'inundació llevat de zones puntuals». Pel que fa a l'embassament de la Llosa del Cavall, el seu volum es trobava anit al 84,4% de la seva capacitat mentre que el de Sant Ponç superava el 91%.

A Girona, Protecció Civil ha aixecat l'alerta de confinament a 26 municipis del Baix Ter però alerta del creixement del Llobregat, el Siurana i els rius del marge esquerre del Segre (Sió, Corb, Ondara i Set), així com la resta de la conca a les comarques d'Urgell, Pla d'Urgell, Segarra i Garrigues. La pluja fa créixer els cabals i hi ha algunes afectacions en curs, amb inundacions petites de l'entorn. És per això que recomana evitar la mobilitat per aquesta zona.