La Junta Electoral Central (JEC) va requerir ahir al president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, que «de manera immediata» doni compliment al seu acord del 3 de gener passat i tregui al president català, Quim Torra, la seva condició de diputat per haver desobeït l'òrgan electoral.

A més, la JEC insta Torrent a remetre-li la documentació que «certifiqui» la pèrdua de la «condició de diputat» de Torra en un acord adoptat després de considerar que la seva decisió del gener té caràcter «plenament executiu» ja que la suspensió cautelar que havia sol·licitat el mateix Torrent «ha estat denegada per l'òrgan jurisdiccional competent», és a dir, el Tribunal Suprem.

De fet, la Junta Electoral Provincial (JEP) de Barcelona va donar ahir a la tarda 48 hores al secretari general del Parlament perquè comuniqui quin representant de JxCat substituirà el president Quim Torra a la cambra després de la seva suspensió i va acordar atorgar l'acta de diputat de l'expresident Carles Puigdemont a Ferran Mascarell.

L'àrbitre electoral així ho va decidir en una resolució després que el Tribunal Suprem rebutgés suspendre cautelarment l'ordre de la JEC de retirar a Torra l'acta de diputat autonòmic.

En el seu escrit, la JEP rectifica la decisió que va prendre el 10 de gener passat quan va decidir concedir a Mascarell l'acta de diputat de Torra. D'acord amb l'òrgan electoral, quan aquest va decidir nomenar Mascarell, «desconeixia» que el secretari general del Parlament, Xavier Muro, havia emès un certificat on constava que Mascarell seria l'encarregat de substituir Carles Puigdemont, que va renunciar el seu càrrec a la cambra autonòmica per poder ser eurodiputat.

La JEP dona un termini de dos dies al secretari del Parlament perquè comuniqui qui és el membre de la candidatura de JxCat que substituirà Torra al Parlament i avisa que, de no rebre resposta, designaran el candidat en funció de la llista amb la qual els post-convergents van concórrer a les eleccions del 21-D.

La JEP certifica finalment que ha rebut la interlocutòria de la Sala del Contenciós Administratiu del Suprem, amb la qual cosa s'ha desestimat la petició del president per paralitzar la seva suspensió després de la condemna per desobediència.

La resolució de la JEC és ferma en via administrativa, malgrat que sí que es pot interposar encara un recurs contenciós administratiu davant la Sala Tercera del Tribunal Suprem, la mateixa responsable de la interlocutòria amb la qual ha rebutjat un recurs de Quim Torra per a la suspensió cautelar de la pèrdua del seu escó.