El temporal Glòria assota amb força aquest dimarts Catalunya, especialment el litoral i les comarques Gironines, on hi ha temor perquè es desbordin els rius, i les onades del mar han inundat parts d'algunes localitats costaneres. A la Catalunya Central, els efectes de la borrasca també s'ha deixat notar, amb una persona ferida i una quarantena d'actuacions fetes per part dels Bombers. Quatre rutes de transport escolar han estat suspeses al Berguedà i dues al Moianès.

Relacionades

L'incident amb un ferit ha tingut lloc poc abans de les 11 del matí a la plaça del Pi de Sant Vicenç de Castellet, on una persona s'ha vist afectada per la caiguda d'una canal d'uns 10 metres de llargada i teules per culpa del vent. També durant el matí, a Moià, ha calgut retirar un arbre de grans dimensions que ha caigut al carrer de Nazari Alibés.

De tota manera, la majoria dels requeriments a Bombers s'han produït a partir de les 12 del migdia. Des d'aquella hora, han rebut sis avisos del Moianès, vuit de l'Anoia, quatre del Bages i tres del Solsonès, en bona part, per assistències tècniques, branques d'arbres que havien caigut, revisions de façana o incidències relacionades amb el mobiliari urbà.

Al Port del Comte (al Solsonès, a 2.316 m) aquest dimarts s'ha registrat la segona ratxa de vent més potent dels últims tres dies, una de 125,3 km/h, nomé superada per la de 144.4 detectada diumenge a Puig Sesolles, al Vallès Oriental. Al Santuari de Queralt també se'n va registrar una de notable, de 108 km/h, fa dos dies.

Imatges de la nevada a l'Estany, al Moianès

Imatges de la nevada a l'Estany, al Moianès

La nevada, a l'Estany

A més de vent, en punts elevats del Moianès la borrasca Glòria també hi ha portat neu, per segon dia consecutiu, tot i que a primera hora del dia s'ha convertit en pluja. Els pobles on més ha nevat han estat Moià, Collsuspina (25 cm), l'Estany i Oló. La mobilitat a tota la comarca s'ha vist afectada per la nevada i han fet falta cadenes durant tot el matí a la C-25 a C-25Santa Maria d'OlóA les 11 del matí, Trànsit ha informat que la carretera estava neta. Protecció Civil també ha anunciat que a causa de la nevada s'ha suspès el transport escolar al Moianès. En concret s'han anul·lat les rutes Estany - Moià i Collsuspina - Moià, amb un total de 21 alumnes afectats.

A més, el municipi de l'Estany ha estat 12 hores sense llum. Des d'ahir a mitjanit fins avui al migdia, el 90% de la població ha quedat sense subministrament elèctric. Segons l'alcalde de l'Estany, Salvador Tresserra, el vent i la neu van provocar ahir a la nit «un creuament de cables» en una torre de baixa tensió, que va deixar pràcticament tot el municipi a les fosques. L'avaria també ha afectat més de la meitat de l'enllumenat públic perquè «només funcionava un dels tres transformadors» existents.

Neu a Castellar de n'Hug

La llevantada no ha provocat incidències al Berguedà. L'únic poble on ha nevat amb ganes és Castellar de n'Hug segons ha explicat a Regio7 l'alcalde Salvador Juncà. "Neva des de les 5 del mati", deia a primera hora del dia. Amb tot, la carretera d'accés al poble "està neta i es pot circular sense cadenes"ha indicat el batlle. El consistori ha activat els serveis municipals per anar netejant els carrers del nucli urbà. L'alcalde ha explicat que el temporal de neu i vent que els afecta "ve del Ripollès".

Per contra a l'altre municipi de la comarca també situat als 1400 metres Gósol, ha nevat molt dèbilment i les volves no s'han agafat al terra,segons fonts municipals.

La nit de dilluns,el Consell Comarcal del Berguedà va suspendre de forma preventiva 4 línies del transport escolar de Gósol,Saldes,Vallcebre,La Pobla de Lillet i Castellar de n'Hug que diàriament transporten 34 alumnes. Tanmateix les classes de l'institut l'Alt Berguedà s'estan fent amb normalitat.

La comarca continua patint amb diferent intensitat rafegues de vent.

La Cerdanya s'escapa del temporal

La Cerdanya viu amb expectació les conseqüències del temporal a la resta del país sense, però, patir-lo de moment. La vall s'ha llevat aquest dimarts tapada pels núvols amb, doncs, una temperatura suau al voltant dels zero graus i sense precipitacions a les cotes baixes. La neu provinent del temporal de llevant es va quedar ahir a l'Alta Cerdanya, de Sallagosa en amunt afectant principalment la zona del coll de la Perxa.

A la Baixa Cerdanya la jornada s'ha iniciat amb normalitat, amb el funcionament habitual de les línies de transport escolar. Des del Consell Comarcal han explicat que els seus gestors es mantindran activats tota la jornada per si cal avançar el retorn dels infants. En aquesta mateixa línia, l'estació d'esquí de la Molina ha seguit les recomanacions de la Generalitat i ha decidit tancar per precaució. El vent, que és més present a les cotes altes, desaconsella el funcionament dels remuntadors. Per la seva banda, Masella ha obert parcialment.

El 112 rep 4.402 trucades pel temporal Gloria

Els Bombers han atès entre la una del migdia i les sis de la tarda d'aquest dimarts 1.167 serveis per les conseqüències del temporal Gloria que des de les nou del matí de diumenge assola bona part de Catalunya. A la Regió d'Emergències Sud se n'han fet 180, a la Nord 118, a la de Tarragona 45, a la de Lleida 32, a la de l'Ebre 26, a la de Girona 26 i a la Centre 11. Des del principi de l'episodi se n'han fet prop de 4.500, la major part per caigudes de branques i arbres a les xarxes de comunicació viàries o ferroviàries, per caigudes d'altres objectes als carrers a causa del vent o per inundacions de baixos i de clavegueram per la pluja. En paral·lel, el Sistema d'Emergències Mèdiques ha fet 43 assistències sanitàries pel fort vent.

La xarxa ferroviària és una de les que està notant amb més contundència els efectes del temporal. Bona part de les línies que voregen el litoral català estan afectades en algun tram, bé sigui per la incidència de les onades o perquè hi han caigut objectes com branques d'arbres. A la R1 s'ha suspès la circulació entre Arenys i Maçanet, fet que comporta que, de retruc, entre Arenys i Barcelona s'ofereixi un tren per hora i sentit.

També l'R1 i l'R4 estan interrompudes entre l'Hospitalet i Castellbisbal per la caiguda d'un arbre a Sant Joan Despí i un altre que ha caigut a Sant Feliu.

Tant la R2 nord com la R2 sud presenten demores de fins a mitja hora, igual com la R3. La R13 ha estat interrompuda entre Roda de Mar i Sant Vicenç de Calders per un arbre a la zona de vies fins gairebé les sis de la tarda, i l'R15 també està tallada entre Reus i Ascó, igualment a causa d'un arbre. En aquest tram s'ha habilitat un servei alternatiu per carretera i no hi ha previsió de restabliment.

A banda, per limitacions de velocitat derivades del temporal hi ha retards de fins a mitja hora als trens Ave-Llarga Distància a Catalunya.

Els Bombers han atès 1.167 serveis en cinc hores a tot Catalunya

A les comarques gironines és on més s'estan fent notar els efectes del temporal Glòria a Catalunya. Rius desbordats, arbres caiguts, pobles sense electricitat, carreteres tallades... Als pobles del litoral s'han produït escenes dantesques, com és el cas de Tossa de Mar, que ha estat engolida per l'aigua del mar.

Uns 220.000 abonats de les comarques gironines s'han quedat sense llum a causa del temporal Gloria. Segons ha informat Protecció Civil, la falta de subministrament elèctrica es produeix per una avaria d'alta tensió de Red Eléctrica. Segons fonts d'aquesta companyia, el temporal ha tombat una torra de la MAT a Sant Hilari Sacalm. Red Eléctrica ha enviat a la zona equips per intentar fer la reparació, però la neu dificulta que hi puguin arribar. Segons Endesa, s'estan fent talls rotatoris per evitar que caigui tot el subministrament. Protecció Civil està treballant en coordinació amb Endesa per intentar recuperar el servei tant aviat com es pugui.

Segons ha explicat Endesa, tot el sistema elèctric està afectat i, perquè no caigui, s'estan fent talls rotatius a les vuit comarques gironines, de manera que no tots els abonats estaran afectats mentre duri la situació. La companyia també ha informat que els talls s'estan fent amb criteris de càrrega. Ara mateix, on hi ha més talls és a les comarques de la costa, però aquests aniran variant mentre no es repari la xarxa de transport.

Extremar les precaucions

Protecció Civil de la Generalitat ha demanat extremar la precaució davant la nova fase de la borrasca Glòria, ja que a les fortes ventades d'ahir s'hi sumaran avui intenses pluges i nevades.

Així ho va explicar el cap del Servei Meteorològic de Catalunya, Santi Sagalà, en roda de premsa al costat del conseller d'Interior, Miquel Buch, després de participar en la reunió de Consell Assessor dels plans d'emergència Inuncat, Neucat i Ventcat, que va presidir el president de la Generalitat, Quim Torra.

«Aquest dimarts hi haurà més risc per la simultaneïtat dels fenòmens meteorològics», va detallar Sagalà, que va assenyalar que avui estarà marcat per «vent fort, pluja i onatge a les zones més properes a la costa i neu a l'extrem nord-est» de Catalunya. De fet, d'acord amb l'especialista, les ratxes de vent podrien arribar a 80 quilòmetres per hora i l'onatge, fins a vuit metres d'altura.

Per aquest motiu, el sotsdirector de coordinació d'Emergències, Sergio Delgado, va instar a evitar el front marítim llevat que sigui estrictament necessari i va enviar «un missatge clar de precaució» en les activitats que es desenvolupin en el medi natural, tant en zones boscoses com en parcs i jardins urbans. De fet, el departament d'Interior va aprovar una resolució per la qual suspenia totes les activitats a l'aire lliure a Girona, Barcelona i la Catalunya Central a causa dels efectes de la tempesta. El parc de l'Agulla de Manresa, per exemple, romania ahir tancat.

Els Bombers de la Generalitat havien prestat ahir fins a les 7 de la tarda 1.920 serveis relacionats per la borrasca, la majoria a causa dels efectes del vent, mentre que el telèfon d'emergències 112 va atendre 3.478 trucades fins a les 8 del vespre. La majoria de trucades van ser per afectacions a les comarques del Maresme, el Barcelonès Nord, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental.

En el conjunt de l'Estat, quatre persones havien mort, fins ahir al vespre, pel pas del Glòria per la península, que ha provocat talls en desenes de carreteres i tancaments d'aeroports i col·legis per les nevades, la mala mar i les fortes ratxes de vent.

La primera víctima mortal del Glòria va ser un home de 44 anys que va perdre la vida diumenge al matí a Aller, als voltants de l'estació hivernal de San Isidro (Lleó), després de resultar atropellat per un vehicle. En el moment de l'impacte, la víctima estava posant les cadenes per circular per la neu i prosseguir el viatge. A la tarda, un altre home, de 63 anys i veí de Madrid, va morir a Pedro Bernardo (Àvila) per la caiguda d'una teula del seu habitatge a causa del vent. Durant la matinada, una dona de 54 anys va morir a Gandia a conseqüència d'una hipotèrmia. Es tracta d'una persona sense llar que vivia a l'entorn del parc de l'Estació.

També a la Comunitat Valenciana, un home d'uns 70 anys va morir a Moixent, segons van confirmar fonts de la conselleria de Sanitat, que van apuntar que caldrà esperar que es practiqui l'autòpsia per determinar les causes de la mort.