La Fiscalia Anticorrupció considera que Rafael Ribó, síndic de greuges, va poder cometre un delicte de suborn impropi en acceptar la invitació de l'empresari manresà Jordi Soler (Grup Soler) per acudir a veure la final de la Champions entre el Barcelona i la Juventus el 6 de juny del 2015 a Berlín. Així ho ha remès al jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata en un informe que ha conegut El Periódico.

Aquell viatge en avió privat va costar 39.900 euros, segons les factures descobertes per la Guàrdia Civil, i va ser pagat íntegrament per tres empreses de Jordi Soler, ja investigat en la trama del 3% i que ha confessat davant del jutge haver lliurat diners a fundacions properes a CDC a canvi d'aconseguir contractes d'obres públiques.

El fiscal considera que Rafael Ribó «no només va acceptar» la invitació de l'empresari, sinó que a més va prendre «la iniciativa» i va demanar que hi anés també la seva filla, cosa que finalment va succeir. Considera que l'actuació del síndic de greuges va poder incórrer en un delicte de «suborn passiu impropi», castigat amb entre sis mesos i un any de presó i suspensió d'ocupació pública de fins a tres anys. En una compareixença parlamentària, Ribó va afirmar que es tractava d'un assumpte «personal» i que havia pecat d'«excés de confiança». Ara el jutge de l'Audiència Nacional estudiarà la petició d'Anticorrupció i, si veu indicis de delicte com el fiscal, traslladarà el cas al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, atès que Ribó és aforat.

En aquell avió privat, un Dassault Falcon 900EX, van viatjar també l'exdiputat de CDC Ramon Camp i la seva dona, Francesca Guardiola, germana de l'entrenador santpedorenc de futbol i que en aquelles dates era sotsdirectora de Relacions Exteriors del Govern d'Artur Mas. Soler també va convidar al partit Josep Antoni Rosell, era director general d'Infraestructures.Cat, l'empresa de la Generalitat encarregada de projectar, construir i gestionar les grans obres públiques.

El fiscal anticorrupció José Grinda, que investiga la trama del 3%, considera que la invitació a Ribó no va tenir «naturalesa social ni amistosa». De fet, en el sumari consta un missatge que l'empresari va enviar el mateix dia de partit a un amic i en què li escriu: «Ara estic a Berlín. No li diguis a ningú. Ja t'explicaré. Viatge 'comercial'».

Els informes de la Guàrdia Civil recullen que els participants en la trama del 3% «realitzaven a persones de l'entorn del partit polític» invitacions per assistir a esdeveniments d'oci com futbol i teatre. Pel que fa a Jordi Soler, afirma que «complimenta directius de CDC i /o responsables polítics facilitant-los entrades per assistir a partits de futbol». El cas del viatge a Berlín va ser, segons els investigadors, un regal «d'especial rellevància» pel «gran desemborsament econòmic» que va suposar per a l'empresari. Totes aquestes invitacions pretenien obtenir «un tracte favorable» de les autoritats i aconseguir «certa capacitat d'influència» perquè li concedissin obres públiques a Catalunya.

L'Audiència Nacional investiga vuit obres concedides a Jordi Soler, que va donar 664.604 euros a fundacions properes a CDC entre el 2008 i el 2015.

Jordi Soler, citat

El jutge De la Mata ha citat com a investigat divendres 31 Jordi Soler. Aquest mateix dia, el magistrat de l'Audiència Nacional ha citat com a testimonis una secretària de Soler, Eva Brea; i Ramon Camp. En una altra citació, també notificada ahir, el magistrat de l'Audiència Nacional acorda també traslladar les actuacions al síndic abans de decidir si, tal com ha proposat la Fiscalia Anticorrupció, remet aquests fets al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en ser Ribó aforat pel seu càrrec.