El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, va signar ahir l'acord del Brexit i va ressaltar que això «proclama un nou capítol» en la història del país europeu.

«Avui he signat l'Acord de Retirada del Regne Unit per abandonar la Unió Europea el 31 de gener, honrant el mandat democràtic del poble britànic», va destacar en un missatge publicat en el seu compte a la xarxa social Twitter.

Així, el primer ministre britànic va explicar que «la signatura és un moment fantàstic, que per fi fa realitat el resultat del referèndum del 2016 i posa fi a massa anys de discussions i divisions», segons va informar la cadena de televisió britànica BBC.

«Ara podem avançar amb un país unit, amb un Govern centrat a garantir millors serveis públics, més oportunitats i desencadenar el potencial de cada cantonada del Regne Unit», va afirmar Johnson.

En aquest sentit, el premier britànic va remarcar que les autoritats miraran de «construir una nova i forta relació amb la UE, com a amics i iguals sobirans».

L'acord havia estat signat a primera hora del dia per la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, després del qual va ser traslladat en tren a Londres.

«Les coses canviaran inevitablement, però la nostra amistat romandrà. Comencem un nou capítol com a socis i aliats. Espero que escrivim junts aquesta nova pàgina», va dir Michel a través de Twitter després de la signatura de l'acord.

La signatura de Johnson suposa un nou pas en el procés de ratificació, després de l'aprovació de l'acord per part de la Cambra dels Comuns el 9 de gener. És previst que el Parlament Europeu voti el pacte el 29 de gener.

Durant la jornada d'ahir, el Servei Europeu d'Acció Exterior va anunciar que el diplomàtic portuguès Joao Val d'Almeida serà el cap de la delegació de la Unió Europea al Regne Unit a partir de l'1 de febrer, primer dia en què Londres ja estarà fora del bloc comunitari.